Управляващият в Германия Християндемократически съюз (ХДС) на канцлерката Ангела Меркел

...
Управляващият в Германия Християндемократически съюз (ХДС) на канцлерката Ангела Меркел
Коментари Харесай

Управляващият в Германия ХДС избира новия си лидер на 4 декември

Управляващият в Германия Християндемократически съюз (ХДС) на канцлерката Ангела Меркел ще избира новия си водач на 4 декември, оповестява Франс прес. Новият водач ще е и евентуалният претендент за поста канцлер на най-силната стопанска система в Европа.

Трима са претендентите, които претендират за партийния пост: министър-председателят на най-голямата немска провинция Северен Рейн-Вестфалия - Армин Лашет, консервативният някогашен ръководител на парламентарната група на ХДС Фридрих Мерц и ръководителят на комисията по външна политика в Бундестага Норберт Рьотген.

В неделя Християндемократическият съюз на канцлерката Ангела Меркел завоюва районните избори и затвърди позициите си на първа политическа мощ в немската провинция с най-голямо население - Северен Рейн-Вестфалия. А този резултат укрепва позициите и доста усилва възможностите на нейния министър председател Армин Лашет в конкуренцията за правоприемник на Меркел.

Успехът на християндемократите се изяснява, не на последно място, и с релативно бързото облекчение на ограничаващите ограничения поради коронавирусната зараза.

Засега обаче в допитванията за претендент за канцлер продължава да води ръководителят на баварския Християнсоциален съюз Маркус Зьодер, демонстрират анкетите.

Припомняме, че Ангела Меркел е на власт от 2005 година. Тя към този момент съобщи, че няма да търси преизбиране на федералните избори, които би трябвало да се проведат до октомври 2021 година.

През февруари партийният началник Анегрет Крамп-Каренбауер пък разгласи, че към този момент не желае да наследява Меркел и ще се отдръпна като водач на Християндемократически съюз.

Християндемократическият съюз , ХДС

(на немски: Christlich-Demokratische Union, CDU) е дясноцентристка и християндемократическа партия. Основана е на 26 юни 1945 година в Берлин.

ХДС няма структури в бавария, където е показан от сестринската си партия Християнсоциален съюз (ХСС), а в Бундестага дружно съставляват парламентарна група „ Съюз “ (Union).

Идеологически Християндемократическият съюз е доста непосредствен до Римокатолическата черква. Въпреки това партията има и доста симпатизанти и в северните, преобладаващо протестантски провинции на Германия. Залага на консервативната политика както по общите въпроси, по този начин и в локалната стопанска система.

Християндемократическият съюз ръководи Западна Германия от края на Втората международна война до година. След това няколко пъти влиза и излиза от ръководството на Германия.

Но на изборите през 2005 година печели най-вече гласове и прави коалиция със Социалдемократическата партия („ Голяма коалиция “).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР