Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева прогнозира

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева прогнозира ...

Кристалина Георгиева: Световната икономика частично ще се възстанови догодина.

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева прогнозира днес частично възстановяване на световната икономика догодина, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Тя говори на видеоконференция, организирана от американското издание "Политико" на фона на пандемията от новия коронавирус.

"Дори при най-добрия сценарий възстановяването на световната икономика през 2021 г. ще бъде частично. Шансовете за възстановяване ще нараснат, ако компаниите успеят да се задържат на повърхността заедно със своите служители", заяви шефката на МВФ.

Тя призова държавите "да дават повече средства за лекарите, медицински сестри, а също и за уязвимите слоеве от населението".

Георгиева наблегна на "важното значение на елиминирането на рисковете от засилване на неравенствата във връзка с пандемията". Кризата дава възможност за борба със запазващите се неравенства и за заемане с такива въпроси като промените в климата, отбеляза тя.

Шефката на МВФ прогнозира, че "главните победители" от сегашната ситуация ще излязат дигиталната икономика, интернет бизнесът, системата за предоставяне на държавни услуги в електронен формат и онлайн обучението.

"Много е важно да бъде осигурен достъп до дигиталната икономика на всички, да бъдат използвани възможностите за инвестиране в един екологично безопасен икономически растеж", подчерта Георгиева. Според нея ниските цени на петрола "дават възможност за отказ от вредните (в екологичен план) субсидии".

56 държави са получили спешно финансиране от МВФ за борба с коронавируса, съобщи Георгиева. /БТА

Източник: dnesplus.bg