Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева е направила

...
Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева е направила
Коментари Харесай

Управляващият директор на МВФ настоява за ключови политически действия за гарантиране на възстановяването

Управляващият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева е направила следното изказване на извършената през днешния ден в Брюксел среща на министрите на финансите и шефовете на централните банки на страните от Г-20:

„ Бих желала да поздравя държавното управление на Индонезия, министъра на финансите Шри Муляни Индравати и губернатора Пери Варджийо за председателството на тази среща на Г-20.

Въпреки че възобновяване на международната стопанска система продължава, темповете му се забавят. Преди три седмици понижихме прогнозата си за напредък на международната стопанска система до към момента положителните 4,4 %, частично заради преоценка на вероятностите за напредък в Съединени американски щати и Китай.

Оттогава насам докладваните стопански индикатори сочат по-слаба инерция на растежа през 2022 година заради появяването на разновидността Omicron и разстройствата във веригата на доставки, които са по-продължителни от предстоящото.  Същевременно индикаторите за инфлацията остават високи в доста страни, финансовите пазари са по-нестабилни, а геополитическото напрежение внезапно набъбна.

Силното интернационално съдействие и изключителната политическа еластичност ще бъдат от решаващо значение за превъзмогването на комплицирания „ път, посипан с трудности “ през 2022 година

Позволете ми да се спра на три политически целта .

На първо място, би трябвало да разтеглим напъните си за битка с това, което можем да опишем като „ дълъг стопански Коронавирус “. Прогнозираме, че до края на 2024 година икономическите загуби от пандемията ще възлязат на близо 13,8 трилиона щатски $ и Omicron припомня, че трайното и приобщаващо възобновяване е невероятно, до момента в който пандемията продължава. Продължава да съществува огромна неустановеност по отношение на това по какъв начин построените системи за отбрана на публичното здраве ще действат дейно в изискванията на други вероятни разновидности.

В тази конюнктура най-хубавата ни отбрана е да преминем от фокусиране върху имунизациите към обезпечаване на еднакъв достъп на всяка страна до повсеместен инструментариум за битка с COVID-19, включващ проби и лечения. Поддържането на тези принадлежности в положение на подготвеност в синхрон с развиването на вируса ще изисква непрекъснати вложения в медицински проучвания, наблюдаване на болесттите и здравни системи, които оказват помощ на страните да извървят и „ последната миля “ във всяка общественост. Приветстваме известието на Световната банка за по-нататъшно активизиране на напъните за постигането на тази цел.

Второ, доста страни ще би трябвало да се оправят с цикъла на стягане на паричната политика . Въпреки забележителното разминаване и висока степен на неустановеност, макроикономическите политики би трябвало да бъдат деликатно калибрирани според от изискванията в обособените страни. Необходимо е също по този начин да се ръководи рискът от евентуални странични резултати, изключително в границите на нововъзникващите пазари и разрастващите се страни. Трябва да се борим с инфлацията, без да възпрепятстваме възобновяване.

В този подтекст задачата ни е да завършваме институционалния обзор на МВФ на финансовите потоци до пролетните срещи, с цел да можем да помогнем на членовете да се възползват от преимуществата на финансовите потоци, като в същото време ръководят рисковете за финансовата и икономическата непоклатимост. Също по този начин сме на път да въведем в деяние заключенията на (линк).

Трето, страните би трябвало да отдават по-голям приоритет на фискалната резистентност . Извънредните фискални ограничения, подхванати по време на рецесията, помогнаха да се предотврати нова Голяма меланхолия. Те обаче доведоха до исторически високи равнища на дълга. През 2020 година станахме очевидци на най-големия едногодишен скок на дълга след Втората международна война, като световният дълг — както обществен, по този начин и частен—нарасна до 226 трилиона $.

И въпреки че доста страни са изправени пред по-високи задължения, би трябвало да дадем приоритет на помощта за страните, които се нуждаят от преструктуриране на дълга. От 2015 година насам делът на страните с ниски приходи, които са изложени на висок риск или към този момент са в затруднено състояние, се е удвоил от 30 % до 60 % през днешния ден, а няколко от тях са изправени пред непосредствена нужда от преструктуриране дълга си.

Тук Общата рамка на Г-20 може да изиграе значима роля и аз приканвам да се положат старания тя да стане още по-ефективна. Освен бистрота и ранни дейности това значи:

- Отправяне на предложение за отсрочване на обслужването на дълга по време на договарянията, с цел да се избегне притискането на обособените страни, сега, в който те се намират под финансов натиск;

- Осигуряване на ясни и обвързани със периоди процеси, които предизвикват доверието и улесняват осъществяването, в това число присъединяване на частни кредитори; и

- Намиране на способи за включването на страни, които понастоящем не са обхванати от общата рамка, посредством разширение на нейния обсег.

В по-общ проект от решаващо значение е Г-20 да поддържа на динамичността на груповите старания за реализиране на световните упоритости за общото богатство. Това включва концентриране върху усилването на резултата от историческото систематизиране на 650 милиарда щатски $ за специфични права на тираж посредством ориентиране на допустимо най-голяма част от тях там, където потребностите са най-големи.

Във връзка с това приветстваме утвърждението на Г-20 за оферти от нас нов Доверителен фонд за резистентност и непоклатимост (RST). Целта е този Фонд да бъде основан до пролетната среща и да стартира да действа до годишната среща на държавите—членки на МВФ, с цел да можем да подкрепим нашите уязвими членове в превъзмогването на дълготрайните структурни провокации, изключително тези, свързани с изменението на климата и пандемиите.

Разчитаме на приноса на членовете на Г-20 като гаранция за действието на Доверителния фонд и в поддръжка на увеличението на средствата по линия на Доверителния фонд за понижаване на бедността и напредък, който също е извънредно значим за нашите уязвими членове с ниски приходи. Окуражена съм от постигнатия досега прогрес във връзка с световната упоритост за преразпределяне на 100 милиарда щатски $ за СПТ в интерес на най-нуждаещите се страни, като до момента са поети задължения за над 55 милиарда щатски $.

В същото време би трябвало да поддържаме темпото на световните старания за осъществяване на Парижкото съглашение , което изисква доста повишение на вложенията в енергетиката и доста пренасочване към вложения в нисковъглеродни технологии. От решаващо значение тук са ясните политически сигнали от страна на държавните управления за декарбонизация на стопанската система, в това число посредством механизми за ценообразуване на въглеродните излъчвания, с цел да се основат тласъци за частния бранш да влага в намаляване на последствията.

МВФ ще поддържа Г-20 по тези и други цели. Очаквам с неспокойствие идната ни среща през април. “

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР