Управляващите възнамеряват да запазят схемата за продажба на гражданство срещу

...
Управляващите възнамеряват да запазят схемата за продажба на гражданство срещу
Коментари Харесай

ГЕРБ държи на златните паспорти, въпреки критиките на Брюксел

Управляващите имат намерение да запазят схемата за продажба на поданство против вложения, макар опасенията на Европейската комисия и рецензиите на Европейския парламент. В сряда парламентарната правна комисия одобри на първо четене спорни промени в Закона за българското поданство. Те плануват българско поданство да не се дава против краткотрайни вложения, да вземем за пример покупка на скъпи бумаги.

Депутатите гласоподаваха предлагането на Министерския съвет с 18 гласа " за ".

Законопроектът отлежава повече от една година преди да бъде гласуван на първо четене от правната комисия. Той бе направен върху разбор по тематиката за така наречен златни паспорти на предходния основен прокурор Сотир Цацаров.

През лятото на 2019 година Цацаров, в самия завършек на своя мандат, доближи до извода, че схемата със " златните паспорти " не работи и се разгласи за премахването ѝ. Тогава той разяснява, че чужденците не трябва да получават паспорт единствено против вложения, тъй като " сериозните вложители имат и други законни благоприятни условия да получат поданство ".

Главният прокурор сподели, че в случай че схемата въпреки всичко бъде непокътната, би трябвало да се ускори контролът. Преди това инспекция на ДАНС за направените вложения в страната докара до искане за лишаване на поданството за седем души. В два от случаите става въпрос за руснаци, трима са египтяни, един е от Пакистан и един от Йордания.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР