Управляващите предлагат Черно море да бъде използвано за производството на

...
Управляващите предлагат Черно море да бъде използвано за производството на
Коментари Харесай

Рибари недоволстват от ветропарковете в Черно море: Морската фауна е обречена на гибел

Управляващите оферират Черно море да бъде употребявано за производството на вятърна сила.

" Досега въздействието на вятърна сила е по-скоро отрицателна, в сравнение с позитивна върху морската флора и фауна. Това са ни главните терзания. Против сме построяването на ветропаркове в нашите риболовни зони. Така или другояче морето ни е много оскъдно и лимитирано, ние работим в една доста тясна линия, и с построяването на тези паркове в нашите райони в допълнение ще бъдем лимитирани ", каза Емил Митев от Сдружение " Черноморски изгрев " за " България заран ".

Той разясни, че не са срещу построяването на ветропаркове като цяло, даже са за " за " зелена сила, само че да бъде съобразена с рибарската общественост.

По думите му е належащо първо да се създадат задоволително проучвания на влиянието върху бозайниците, птиците, рибите и черупчестите безгръбначни.

" Трябва да се вземе поради и ландшафтната стойност на морските простори в Черно море. Не може да приказваме просто за сред 20 и 50 км., зависи от точката, от която ще виждаш хоризонта. И до момента главно приказваме за остарелия вид перки, които са потвърдили своята неплатежоспособност както на сушата, по този начин и в морето. Трябва да се организират и проучвания за новите технологии - отвесни перки, а не хоризонтално въртящи се, рискови за избрани типове организми ", акцентира Цветков.

Той добави, че защитените зони в българската част от Черно море са едвам 8%.

" Европейската тактика за запазване на биоразнообразието приказва за 30% до 2030 година В случая ние сме много изостанали. Наскоро едно проучване на Министерство на околната среда и водите сподели, че покрай румънската граница се чака нова предпазена зона. Това е една от подобаващите зони ", сподели Петко Цветков.

Председателят на общинския съвет в Балчик - Виктор Лучиянов, показа, че и туризмът е обезпокоен от проектите на държавното управление.

" Много бързо се претупа този закон. Ветропарковете ще обрекат морската фауна на крах. Изразихме мнение, че в случай че се вършат такива вятърни перки в морето, те следва да бъдат най-малко 70 км във вътрешността. За страдание, отрасловото министерство още веднъж си мълчи, не взима никакви ограничения и не показва по никакъв метод мнението на сектора ", настоя той.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР