Управляващите и БСП загряваха през уикенда по медиите преди парламентарния

...
Управляващите и БСП загряваха през уикенда по медиите преди парламентарния
Коментари Харесай

Шефът на МВР към Нинова: Под вола теле се търси, сигурно от завист

Управляващите и Българска социалистическа партия " загряваха " през уикенда по медиите преди парламентарния спор по вота на съмнение против кабинета на тематика " Сигурност ". Българска социалистическа партия откри необятен фронт на офанзива, а от последните изяви на Нинова и съпартийците се вижда, че търсят метод да печелят точки по линия на антибежанските настроения и защото действителни учредения за това няма, вкарват опорната точка за " секрети " сделки сред европейските водачи, които съгласно нея ще навредят на България.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев изрично не си е на мястото, само че не е единствено това казусът. Правителствата на ГЕРБ редовно, настойчиво и поредно изтеглят страната от сигурността – от задължението страната да пази границите си и да охранява народа си, разяснява водачът на Българска социалистическа партия в неделя сутринта пред бТВ.

Битовата престъпност пораства, а обещанието, че във всяко село ще има служител на реда, не се случи, уточни тя.

" ГЕРБ одобри Закон за частната охранителна активност и трансферира тази защита на народа си върху частните компании. Там се генерират сред 1.5-1.7 милиарда лв. запас ", посочи Нинова.

" Миналата седмица внесоха още законодателни оферти – да се трансферира на общините задължението да основават полиция и структури, които да охраняват. Тоест огромният проблем е, че те изтеглят страната от основни браншове, които са отговорности на страната ", добави тя.

Според нея назначението на политически фигури, които нямат нищо общо с професионализма, е същинската причина, която демотивира служителите на реда.

Разкрит бил " тайният смисъл на диалозите за мигрантите "

" Борисов е обезпокоен, тъй като беше оголен тайният смисъл на диалозите за мигрантите ", сподели Корнелия Нинова. И обясни, че от френски вестник е пристигнала новината, че по време на срещата на върха в София са се водили диалози за сключване на двустранни съглашения, да вземем за пример сред Германия и България, Германия и Гърция, с цел да се върнат тук мигрантите, които са минали за първи път през страната ни.

Нинова сподели, че ще повярва на Борисов, че мисли за ползите на страната, в случай че се върне от срещата в Брюксел и анулира тази част от тактиката за мигрантите на Министерския съвет, в която се споделя, че страната ни гледа на тях като работна мощ, която ще оправи стопанската система и ще реши демографската рецесия.

Според нея до момента Борисов " безусловно е слушал Меркел и получавал потупване по рамото ". " Сега ли се сети, че има проблем? Звъни на Орбан в опит да вземе завоя, само че този завой е доста изострен и може колата да излети от пътя ", сподели Нинова.

Накрая тя заявява, че Българска социалистическа партия са подготвени да отидат на предварителни избори, на които ще се борят да завоюват.

Малко по-късно министърът на вътрешните работи Валентин Радев и шефът на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов свикаха ексклузивен брифинг в централата на ГЕРБ, който " да опровергае някои внушения ", по думите на Радев, които са се чули тази заран Нинова.

Няма никакви 6000 служители на реда. В програмата написа 1000. Назначили сме 1700

" В началото стартира с битовата престъпност и приказва, че трябвало да назначим 6000 служители на реда. Няма никакви 6000 служители на реда ", сподели министърът. Той прочете част от управническата стратегия, в която е записано: " Полицейско наличие във всяко обитаемо място. Териториално преразпределение на кадровия запас за увеличение на униформения полицейски състав в дребни и приблизително огромни обитаеми места посредством назначение на най-малко 1000 униформени чиновници и жандармерия ".

" Това е текстът, по този начин беше и в предизборната стратегия, съвсем същото сме пренесли в програмата за ръководство на държавното управление. Г-жо Нинова, както и всички, които се интересуват от тематиката - става дума за 1000. Ние сме назначили 1700 до момента ", акцентира Радев. По места работели и 630 мобилни групи, което означавало, че системата действа.

Всеки политик би трябвало да знае, че " ГЕРБ основава правила "

" Не знам кой я поучава ", сподели Валентин Радев по адрес на Нинова и окачестви като неуместно изказванието ѝ, че ГЕРБ се отдръпва от сигурността.

" Как може да го каже човек, който е участвал в политиката и би трябвало да знае, че ГЕРБ идвайки на власт основава правила ", възмути се министърът.

След което даде и образец със законодателните промени на ГЕРБ, посредством които се даде право на военните опазват границите.

Казваме условно, че ще затваряме границите

Отвръщайки на Нинова за бежанците, Данаил Кирилов подсети, че служебният кабинет, назначен от президента Румен Радев, е отменил разпореждане, с което се основава Наредба 208, отнасяща се до даване на леговище, като по-късно, в нарушаване на всички правила, е дал своя вот същата разпоредба.

Валентин Радев пък подсети на Българска социалистическа партия позицията, с която отиде Бойко Борисов на изключителната среща в Брюксел тази неделя за мигрантската рецесия – неотложно да се затворят външните граници на Европейски Съюз.

" Премиерът през днешния ден нищо няма да подписва. Ние мислим като председателство. Борисов и Орбан мислят еднообразно. Ние споделяме: " Затваряме границите ", те ни се подиграват. Много ясно, че не приказваме безусловно. Как да опазим 3 хиляди километра граница на Гърция?! Казваме условно, че ще затваряме границите ", съобщи Радев и добави: " Какво вършим, в случай че влязат у нас толкоз мигранти, колкото са в Гърция? ГЕРБ има правила. Ние не сме зверове тук ".

" Това е нечиста сделка от страна на Нинова, за това ѝ отговаряме. Присъствал съм на всички диалози на премиера за мигрантите. Искам да подчертая - ГЕРБ основава правила, те ги унищожават. " Тайни договаряния " - и аз се чудя от къде знае Нинова за " секрети договаряния "? Благодаря за рецензиите, в случай че виждат такива, само че да кажат - къде бъркаме в политиката си? ", прикани възмутено Валентин Радев.

" Под вола теле се търси, аз друго не виждам. Може би е от злоба ", заключи той.

Заловеният пандизчия е жив и здрав. Може да е нарушител, само че ние пазим всички

Вътрешният министър също така заяви, че арестуваният в събота избягал пандизчия Борис Иванов е жив и здрав. Той е разпитван дали има информация за подготвяни бягства и от други пандизчии.

" Нищо ново няма около пандизчията. Той е жив и здрав, не е ранил никой. Всичко е по разпоредбите. Стреляно е във въздуха. Той може да е нарушител, само че ние пазим всички жители ", обясни Радев.

След което повтори, че на дебата по вота на съмнение " ще отговори на всяка забележка ".

Сигурно има и недостатъци, само че се опитваме да ги надигнем

Той посочи, че самичък си показва слабостите: " Естествено, че в най-голямата система в страната сигурно има доста недостатъци. Опитваме се да надигнем всичко това, което не е добре съгласно нас и го вършим. Аз съм с тази задача там "

По отношение на желаната му оставката министърът повтори, че по този въпрос може да се произнесе единствено министър председателят. " Моята задача и очакване е, че на вота ще можем да кажем истината ", добави Радев и съобщи, че ще опише своите забележки против претекстовете на Българска социалистическа партия. " Ние като разкажем нашата приказка по всички тези забележки, хората ще кажат дали се оправяме ".

И съгласно ръководителя на Правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов, всички обвинявания от страна на левицата са демонстрация на злоба и ревнивост, тъй като ГЕРБ се оправят добре в областта на сигурността и знак за това е, че бежанските лагери у нас сега са празни.

Елена Йончева: Бягствата от пандиза са единствено забележимата страна на целия неуспех

По-рано депутатът от Българска социалистическа партия Елена Йончева отбелязва пред бНР, че залавянето на избягалия пандизчия в Ловеч не олекотява тематиката за импортирания от Българска социалистическа партия избор на съмнение към държавното управление по тематиката " Сигурност ". Йончева уточни убийствата от последната година, телефонните измами и престъпността в дребните обитаеми места като съществени проблеми, с които ръководещите не могат да се вършат.

" Бягството от пандиза – това е единствено забележимата страна. Това е забележимата страна на целия неуспех в системата на вътрешна сигурност. В България има над 1000 души, наказани с влезнали в действие присъди – те вместо да са в пандизите, се намират измежду нас. Никой не може да ни каже за какво тези хора не са в пандиза. Проблемите са хронични. Не става дума за двама или трима избягали от пандизите и един, който през вчерашния ден е върнат. Вижте какво се случва в България – експанзия, побои, незаконни нападения над цели села и убийства. Това се случва ежедневно пред очите на българските жители. Това е проблем за всеки българин. Това са причини не на леви или десни сили ", посочи Йончева.

Цветанов: Проблеми има, само че има и систематичен метод за решаването им

Тя сподели, че 75% от обирите по домовете не са разкрити, 85% от телефонните измами също. По думите ѝ служителите на реда в България не намират никакъв тласък за работа.

В бранш " Сигурност " има проблеми, само че има и систематичен метод за тяхното решение, отвърна ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ и началник на вътрешната комисия в Народно събрание Цветан Цветанов. Той изясни какво е направила страната през последната година за сигурността на хората: " От май 2017 година до май 2018 година са назначени по направление на активност полиция 1765 чиновници. Понеже в техните претекстове се приказва за прекъснати служебни правни отношения на над 2000 индивида, аз ще кажа, че по направление на активност полиция те са единствено 613. Това, което се излага в претекстовете за несъблюдение на обещания за служител на реда във всяко обитаемо място – за една година можем да отчетем, че са построени 630 мобилни екипа за запазване на публичния ред за всички регионални дирекции ".

Цветанов регистрира, че ГДБОП е възстановила доверието с европейските и евроатлантическите ни сътрудници. Вече имаме една висока оценка от взаимната ни работа, добави той.

Йончева насочи и обвинявания във връзка със Закона за частната охранителна активност. Цветанов отговори, че с този закон не е променено нищо, а е дадена опция за съгласуваност и приемане на информация от охранителните компании, където те имат обекти.

" Светът е радикално изменен. Не всичко се ръководи от страната, а доста от дейностите към този момент са в частни ръце и това е по целия свят. Когато страната би трябвало да извърши своите отговорности, тя би трябвало да бъде в разговор и да има опция да разчита на всички структури ", разяснява Цветан Цветанов.

Елена Йончева изрази подозрение, че министър председателят Борисов ще отбрани задоволително твърдо в Брюксел българската позиция за мигрантите. Според нея се обрисува наклонност " да се превърнем в буферна зона като външна граница на Европейски Съюз и Шенген ".

Цветан Цветанов ѝ отвърна: " Миграционният напън към страната ни за последната година е с 82% усъвършенстване и недопускане на бежанци на територията на страната. Напливът от преди години към този момент го няма ".

" Премиерът Борисов ще отиде в Брюксел, ще отбрани националния интерес и той беше доста явен в изявлението си в българския парламент преди два дни. Той сподели, че няма да се подписва никакво съглашение в този момент, ще се води спор. Смятам, че това, което прави Европейска комисия за реадмисионните контракти с страни, източници на миграционен поток към Европа - това е тематиката, която би трябвало да се дискутира. Само единната и мощна позиция на Европейски Съюз може да ни подсигурява отбрана и на националните ползи, и на европейските ползи. Днес решения на тази неофициална среща няма да се взимат. Дебатът в Европейски Съюз ще продължи в идните месеци ", сподели Цветанов.

Волен Сидеров: Българска социалистическа партия внася вота едвам означи края на европредседателството

Българска социалистическа партия няма съществени причини за избор на съмнение в бранш " Сигурност " и го внася едвам означи края на европредседателството, разяснява пред БНР и водачът на парламентарната група на " Обединени патриоти " Волен Сидеров.

" Нямат съществени причини. Професионалният политикът би трябвало да каже нещо въпреки всичко по-точно и съответно. Не може да се каже: " Хората нямат доверие в Министерство на вътрешните работи " - те хората нямат доверие в нищо, в никоя институция. Да кажеш това, не е професионално ", съобщи Сидеров.

Според него е допустимо да има осезаемо полицейско наличие в селищата, които са най-застрашени от битовата престъпност. Дори два пъти дневно да минава патрулка - това респектира, счита той. По думите му има задоволително състав на Министерство на вътрешните работи, с цел да се реализира това.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР