Управляващата в Полша партия Право и справедливост (ПиС) обяви предизборната

...
Управляващата в Полша партия Право и справедливост (ПиС) обяви предизборната
Коментари Харесай

Управляващите в Полша искат да улеснят арести на депутати и съдии

Управляващата в Полша партия " Право и правдивост " (ПиС) разгласи предизборната си стратегия, съгласно която към този момент няма да има имунитет за съдии и прокурори, а депутати ще може да бъдат арестувани по искане на основния прокурор, заяви EurActiv - Полша.

Програмата, оповестена на уеб страницата на ПиС преди парламентарните избори на 13 октомври, е озаглавена " Полски модел за обществена страна ". Сред противоречивите точки в нея е опцията депутати да бъдат задържани по молба на основния прокурор (в Полша това е министърът на правосъдието). Друг спорен миг е регулирането на специалността публицист.

Промяна на разпоредбите

Според програмата, откакто получи болшинство за мандата през 2019-2023 година, ПиС ще внесе предложение за смяна на наличието на член 105 и на параграф 5 от полската конституция, тъй че народен представител или сенатор да може да носи наказателна отговорност, да бъде арестуван или задържан с решение, взето по молба на основния прокурор, отнесена до Върховния съд.

В момента депутатите не може да бъдат задържани, в случай че Сеймът (долната камара на полския парламент) не даде единодушие. Според конституцията " от деня на оповестяването на изборните резултати до деня, в който мандатът им свършва, депутатите не могат да носят наказателна отговорност без единодушието на Сейма ".

Имунитет

Изключение е обстановката, в която даден народен представител е заловен в нарушаване или задържането му е належащо за гладкото протичане на следствието, само че даже и в този случай съгласно конституцията " за задържането би трябвало да бъде обявено незабавно на ръководителя на Сейма, който може да подреди незабавното освобождение на арестувания ".

ПиС разгласи и проекти да желае от Сейма повдигане на имунитета на съдии и прокурори с ангажимента, че решението за започване на наказателно произвеждане при положение със арбитър или прокурор ще се взима всякога от основния прокурор и с краткотрайна заповед за арест, издадена от Върховния съд.

Журналистите

ПиС желае също така да прокара специфичен закон за публицистите.

" Предвид отговорността и специфичното доверие в журналистическата специалност ще би трябвало да се сътвори изцяло обособен закон, регулиращ статута на специалността. Той ще вкара решения, сходни на тези за други специалности с публично доверие, да вземем за пример юристи и лекари. " " Основната цел на смяната би трябвало да е основаването на самоуправление, което да дава отговор за етичните и професионалните стандарти. "

Според последните социологически изследвания ПиС води с 45% пред опозиционната Европейска коалиция, макар че имиджът й бе очернен от локални политически кавги и продължаващите разногласия с Брюксел за върховенството на закона.

По-рано този месец партията даде обещание годишни бонуси за пенсионерите и съвсем двойно по-голяма минимална заплата. Освен това прокара закон за понижаване на налозите за младежите под 26 години.

И ръководещите, и опозицията са упреквани, че дават прекомерно великодушни обещания в предизборните си стратегии, а наблюдаващи задават въпроса по какъв начин всеки лагер има намерение да финансира обещанията си.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР