Управляващата партия в Южна Африка заяви, че ще подкрепи парламентарно

...
Управляващата партия в Южна Африка заяви, че ще подкрепи парламентарно
Коментари Харесай

Управляващият ANC в Южна Африка ще подкрепи предложението на опозицията за затваряне на израелското посолство

Управляващата партия в Южна Африка съобщи, че ще поддържа парламентарно предложение, призоваващо израелското посолство в Южна Африка да бъде закрито.

В изказване от четвъртък Африканският народен конгрес (ANC) също приветства апела на президента Сирил Рамафоса към Международния углавен съд да проверява Израел за военни закононарушения.

Продължавайте да четете

лист от 4 елементаS Африка: Светът би трябвало да призове Израел да спре „ закононарушенията против човечеството " в Газа Войната Израел-Газа: Защо Африка е разграничена по отношение на поддръжката за Палестина? Израел ще бъде ли изправен пред следствие на военни закононарушения? Атаките на Израел против лечебни заведения „ би трябвало да бъдат разследвани като военни закононарушения “: HRW завършек на списъка

„ Като се имат поради разгръщащите се жестокости в окупирана Палестина, Африканският народен конгрес ще се съгласи с парламентарно предложение, което приканва държавното управление да затвори израелското посолство в Южна Африка и да приключи всички дипломатически връзки с Израел, до момента в който не се съгласи към преустановяване на огъня “, се споделя в изказването.

Опозиционните Борци за икономическа независимост (EFF) ще предложат предлагането по-късно в четвъртък, призовавайки също за прекъсване на всички дипломатически връзки с Израел в символ на взаимност с палестинския народ на фона на войната на Израел против Газа. Предложението ще бъде гласувано на по-късна дата.

Предложението на EFF е значително алегорично, защото от държавното управление на Рамафоса ще зависи дали да го приложи. Но водачът на АНК Рамафоса и високопоставени чиновници на външното министерство бяха вокални в рецензиите си към управлението на Израел по време на военната му акция в Газа, призовавайки МНС да ги проверява за евентуални военни закононарушения.

Силната поддръжка на Претория за Палестина датира от десетилетия по времето на битката против апартейда в Южна Африка, в която ANC беше в челните редици. Страната съпоставя тежкото състояние на палестинците с това на чернокожите южноафриканци под ръководството на бялото малцинство, като някогашният президент Нелсън Мандела сподели през 1997 година: „ Твърде добре знаем, че нашата независимост е непълна без свободата на палестинците. “

„ Като Южна Африка, ние надлежно, дружно с доста други страни по света, отнесем цялото това деяние на израелското държавно управление до Международния углавен съд “, сподели Рамафоса в сряда по време на държавно посещаване в Катар.

„ Подадохме сезиране, тъй като считаме, че там се правят военни закононарушения. И, несъмнено, ние не утвърждаваме дейностите, подхванати по-рано от Хамас, само че по същия метод осъждаме дейностите, които се правят сега, и считаме, че те изискват следствие от МНС “, добави той.

Израел и палестинската формация Хамас, която ръководи Газа, са във война повече от месец. Хамас атакува Израел на 7 октомври, убивайки 1200 души. Въздушната и наземна атака на Израел умъртви повече от 11 300 палестинци в Газа.

Външният министър на Южна Африка Наледи Пандор сподели пред Al Jazeera, че Израел би трябвало да постави завършек на „ това същинско закононарушение против човечеството “ в Газа.

„ Ужасени сме по какъв начин този смут и покруса, които се разпростират, не престават да стават все по-лоши и по-лоши. Мисля, че светът е видял задоволително и е време най-могъщите в света да сложат завършек на този смут, който Израел разпростира против народа на Палестина “, сподели тя в сряда.

Окупацията на Израел има „ доста, доста ясни прилики “ с някои от практиките, които дефинират апартейда в Южна Африка, добави тя.

По-рано този месец Южна Африка извика своите дипломати от Израел, но няма дипломат в Израел от 2018 година

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР