Управляващата партия в Япония си подсигури мнозинство в горната камара

...
Управляващата партия в Япония си подсигури мнозинство в горната камара
Коментари Харесай

Избори, помрачени от убийство

Управляващата партия в Япония си подсигури болшинство в горната камара на Народното събрание на избори, помрачени от убийството на някогашния министър председател Шиндзо Абе, съобщи ДПА.

Либерално-демократическата партия (ЛДП) на премиера Фумио Кишида завоюва минимум 63 места , което е повече от половината от 125-те места, които бяха разпределени на изборите, заяви японската осведомителна организация Киодо. ЛДП и нейният съдружен сътрудник " Комейто " печелят общо над 75 места, с което си обезпечават удобно болшинство в 248-членната горна камара на Народното събрание. Опозиционната Партия на обновлението на Япония завоюва повече от 10 места – с четири повече от предходните избори.

Убедителната победа заздравява позицията на Кишида в миг, когато икономическото възобновяване на Япония от пандемията от ковид е застрашено от повишаващите се цени на силата и храните. Предвид съветската инвазия в Украйна и стремежите на Китай да разшири своето въздействие, неговата партия прикани за внезапно нарастване на военните разноски.

Изборите се състояха единствено два дни, откакто Абе беше убит на избирателен протест. Обвиненият в убийството 41-годишен мъж е споделил на полицията, че се опитал да направи бомба, оповестиха източници от следствието през вчерашния ден.

" Срещу изборите , които са основа на демокрацията, беше отправено предизвикателство с принуждение и е от огромно значение, че те бяха извършени. Аз ще продължа да работя интензивно в отбрана на демокрацията ", сподели Кишида.

Избирателната интензивност е била към 52% - малко по-висока спрямо предходните избори за горна камара на Народното събрание през 2019 година, когато е била 48,8%.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР