Управляващата Консервативна партия в Литва заяви в петък, че ще

...
Управляващата Консервативна партия в Литва заяви в петък, че ще
Коментари Харесай

Литва тръгва към избори

Управляващата Консервативна партия в Литва съобщи в петък, че ще предложи предварителни избори за парламент и че държавното управление може да подаде оставка, в случай че Народното събрание отхвърли настояването, предава Ройтерс.

Ако Сейма не утвърди предварителните избори, ръководещата партия ще обмисли оставката на цялото държавно управление на премиера Ингрида Шимоните, обявиха депутати от ръководещото болшинство.

Първата точка, призната от партията, предлага на фракцията си в Сейма да показа допустимо най-скоро промени в регламента за разноските на общинските препоръки, които биха въвели общ стандарт за бистрота и отчетност във всички литовски общини.

Втората точка предлага допустимо най-скоро да се предизвикват предварителни общи избори.

И най-после, третата точка гласи, че ръководещата партия ще обмисли оставката на цялото държавно управление, в случай че самодейността за предварителни избори не бъде подкрепена от Сейма.

Попитан за самодейността за предварителни избори, зам.-лидерът на консерваторите сподели, че партията счита, че става въпрос за доверието на обществото в цялата политическа система.

" Това би трябвало да преценяват хората. Който и да има мандат на доверие след идващите избори, ще може да обезпечи тези стандарти. Ако тази самодейност не бъде утвърдена от Сейма, тогава ще обмислим промени в държавното управление ", сподели Радвиле Моркунайте-Микуленене.

Правителството на Литва изпадна в рецесия, откакто Андриус Тапинас, публицист и блогър, заяви, че министрите на образованието, културата и финансите са получили хиляди евро като членове на градския съвет на Каунас и не са дали отчетни документи за разноски за тяхната работа.

В четвъртък министърът на образованието, науката и спорта Юргита Шиугждиниене сподели, че е връчила оставката си на премиера Шимоните.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР