Управляващата коалиция в германския парламент ще внесе текст, който изисква

...
Управляващата коалиция в германския парламент ще внесе текст, който изисква
Коментари Харесай

Германия иска строги проверки на реформите на Орбан преди отпускането на средства от ЕС

Управляващата коалиция в немския парламент ще внесе текст, който изисква строги инспекции на успеваемостта на препоръчаните от Унгария промени в областта на битката с корупцията. Социалдемократическата партия (SPD), народен представител от която е и министър председателят Олаф Шолц, Зелените и Свободната демократическа партия (FDP) имат болшинство, което прави приемането на предлагането съвсем несъмнено.

Официално декларирани подозрения към препоръчаните от унгарския президент Виктор Орбан промени има и в Ирландия, Нидерландия и Белгия, а Европейската комисия (ЕК) към този момент предложи прекъсване на средствата. Европейският съюз (ЕС) през декември ще реши дали да отпусне 7.5 милиарда евро на страната. Евентуално прекъсване на фондовете би имало съществено въздействие и върху решението по отношение на към този момент спряното погашение на 5.8 милиарда евро за възобновяване от пандемията от ковид.

Искането на обединението е за " усърдно " регулиране, а ако се сметне, че препоръчаните ограничения не са задоволителни, страната да гласоподава срещу стартирането на еврофондовете. Въпросът ще бъде решен с гласоподаване в Европейския съвет, като ще са нужни най-малко 15 от 27-те членки да поддържат даването на средствата. В случай че страните, които са срещу, съставляват най-малко 35% от общото население, настояването няма да бъде утвърдено.
Реклама
По време на ръководството на Орбан демокрацията в Унгария се трансформира в чест мотив за проблеми с Европейски Съюз, като Брюксел има терзания по отношение на метода, по който се разпореждат публичните поръчки, възходящата политизация на правосъдната система и въздействието на държавното управление върху забележителна част от медийния пазар. Доклад на Европейска комисия уточни 17 начинания, които Унгария предложи, с цел да отговори на паниките на Брюксел. Те включват основаването на нов " Орган за честност " за битка с корупцията, както и заричане за ограничение на каузи на публични поръчки, които са извоювани с една оферта. Будапеща също по този начин поема ангажимент за по-тясно съдействието с организацията на блока за битка с измамите.

" Има съществени подозрения по отношение на политическата воля на унгарското държавно управление да реализира нужните промени освен безусловно, само че и на процедура ", се споделя в парламентарното предложение, получено извънредно от Politico. Текстът също по този начин включва и искане за същите инспекции от страна на Европейска комисия.

Майкъл Линк, народен представител от FDP, твърди, че е значимо както за комисията, по този начин и за немското държавно управление да пазят демократичните полезности в целия Европейски Съюз. " Орбан не би трябвало да заобикаля нужните промени, с цел да възвърне върховенството на закона в своята страна, като прави половинчати взаимни отстъпки и козметични промени ", сподели Линк пред Politico. " В никакъв случай не става дума за санкциониране на държавното управление на Орбан, а за стабилно подсилване на върховенството на закона - което Унгария непринудено пое ангажимент, когато се причисли към Европейски Съюз ", прибавя той. Швеция и Финландия чакат Министърът на външните работи Аналена Бербок прикани Унгария да утвърди настояването за присъединение на Швеция и Финландия към НАТО. " По отношение на въпроса за Унгария: бих желал ясно да подчертая това... няма сива зона ", съобщи тя, представена от Reuters.

Орбан към този момент съобщи, че въпросът ще бъде гласуван от унгарския парламент, като това би трябвало да се случи преди края на годината. Унгария и Турция са единствените членове на алианса, които към момента не са дали единодушието си.
Реклама Свързани публикации Европейска комисия даде обещание 18 милиарда евро заем за Украйна, Унгария може да го блокира 10 ноември 2022, 11:27 Германия преди всичко: Заплаха ли е проектът на Берлин за енергийната сигурност на съюза 11 октомври 2022, 13:47 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР