Управляващата Китайска комунистическа партия открива утре в Пекин своя XIX

...
Управляващата Китайска комунистическа партия открива утре в Пекин своя XIX
Коментари Харесай

Лидерът Си Цзинпин затяга хватката над властта

Управляващата Китайска комунистическа партия открива на следващия ден в Пекин своя XIX конгрес, който се организира един път на 5 години и на който президентът Си Цзинпин ще очертае упоритостите си за развиването на страната в идната петилетка и оттатък нея, съобщи Ройтерс. Ключовото за най-многолюдната страна в света едноседмично събитие ще бъде белязано от значима рокада – нови назначения в Постоянния комитет на Централен комитет на Политбюрото на компартията, който е висш орган в ръководството (виж графиката). Това значи, че авторитетни политически играчи ще излязат “на ярко ”, заемайки обществени постове.

В 7-членния комитет остават Си и министър председателят Ли Къцян, само че ориста на останалите не е ясна.

Си Цзинпин ще остане партиен водач като общоприет секретар, само че е допустимо конгресът да върне купата ръководител, какъвто бе починалият Мао Цзедун и двамата му наследници. Постът бе преименуван през 1982 година Ако това стане ролята на Постоянния комитет ще бъде омаловажена, защото властта ще бъде съсредоточена значително в ръцете на Си. Очаква се да бъдат утвърдени и промени в устава на партията, в който да бъдат включени теориите на президента – паралелно с тези на Мао и Дън Сяопин, което също би било знак за стягане на хватката над властта идните 5 години, без да има действителна вътрешна съпротива.

Говорителят на конгреса Гуо Чжън съобщи, че партията ще продължи структурните промени, само че отхвърли опция за приемане на многопартийна демократична система “Подобно нещо не може да бъде реализирано за една вечер. Китай няма сляпо да копира моделите на други страни ”, акцентира той.

Чака се и решение за ориста на шефа на авторитетната дисциплинарна комисия за битка с корупцията Ван Цишан (69 г.), който е член на Постоянния комитет. Възможно е той да резервира поста си, макар слуховете за изпращането му в пенсия.

 21-100
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР