Управляващата дясноцентристката партия Хърватска демократична общност печели най-много места в

...
Управляващата дясноцентристката партия Хърватска демократична общност печели най-много места в
Коментари Харесай

Управляващата партия в Хърватия победи на вота, но няма мнозинство

Управляващата дясноцентристката партия Хърватска демократична общественост печели най-вече места в новия парламент на Хърватия, само че няма да има болшинство.

Тя ще има 60 депутати в 151-местния хърватския Сабор при обработени над 98 % от изборните секции по данни на Държавната изборна комисия. На предходните парламентарни избори партията завоюва 66 места.

Премиерът Андрей Пленкович даде обещание неуморна работа по сформиране на ново държавно управление.

 
Това, което е значимо, е, че ХДО за трети следващ път завоюва безапелационно парламентарните избори. От сутринта се захващаме с образуването на ново парламентарно болшинство, с цел да съставим третото си държавно управление.
Андрей Пленкович – министър председател на Хърватия и водач на ХДО 

Според Пленкович, в полза на страната и стопанската система е да се подсигурява политическа непоклатимост, по-бързо образуване на болшинство в Народното събрание и сформиране на ново държавно управление.

Опозиционната Социалдемократическа партия и нейните съдружни сътрудници получават 42 места в Народното събрание. Лидерът Педжа Гърбин разяснява, че две трети от жителите са поискали смяна.

Националистическата партия Отечествено придвижване печели 14 мандата, дясната Мост – 11, а зелено-лявата платформа „ Можем “ – 10 мандата.

Избирателната интензивност на вчерашните избори е била 62.19 %.

Ако ХДО резервира властта си, страната ще продължи прозападния си курс в поддръжка на Украйна във войната с Русия. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР