Управителят ва ВиК“ – Сливен инж. Севдалин Рашев: И когато

...
Управителят ва ВиК“ – Сливен инж. Севдалин Рашев: И когато
Коментари Харесай

ВиК Сливен: Гледката на старите тръби, по които досега е текла питейната вода, е потресаваща

Управителят ва „ ВиК “ – Сливен инж. Севдалин Рашев: „ И когато приказваме, че би трябвало да има самообладание и приемливост, да се регистрира фактът, че планът е за доста години напред, че скоро няма да има такава опция и че в този момент имаме изключителния късмет да изхвърлим старите тръби. “



Огромна маса остаряло желязо, в действителност купища довчерашни водопроводни тръби – ръждясали, надупчени и изронени, са струпани в двора на помпена станция Червенаково, която зарежда с вода Нова Загора и близките села. В региона на помпената станция към този момент се поставят новите тръби, други чакат ред да бъдат инсталирани на мястото на старите.



Същият общ брой от ръждясали тръби е струпан в покрайнините на Сливен, наоколо до пречиствателната станция за питейни води, където се подменя част от довеждащия тръбопровод от бент. „ Асеновец “.

Гледката на старите тръби, по които до момента е текла питейната вода, е потресаваща. По всичко проличава, че от дълго време са плачели за промяна, с годините все отлагана. Сега големите тръбопроводи за вода се подменят по европейски план, осъществяването на който основава много неудобства на жителите. Те недоволстват в обществените мрежи и отвън тях, само че наясно ли са какво и за какво се заменя? – Да не стане по този начин, че поради бълхата да изгорим юргана…

В централната помпена станция „ Червенаково “, поголемия воден план на „ ВиК “ – Сливен, подлежат на замяна помпи и тръби от напорен тръбопровод. Прави се главен ремонт на централната помпена станция „ Червенаково “. Извършват го в зной и мраз, в тиня и дъжд, служащи и експерти от „ МСМ груп “. Предвидения по европейския план ремонт обгръща и замяна на помпени елементи в 13 бункерни станции по Тунджа, които изпращат вода на помпена станция „ Червенаково “, откъдето огромни помпи тласкат вода към Нова Загора, Корртен и доста села. По продължение на този тръбопровод се работи по главния ремонт на два разпределителни водоема от 5000 и 6000 куб. м, с замяна на тръбна арматура и кранове. По плана се подменят три огромни помпи и всички помпи по бункерите.

По ВиК-системата в региона на Нова Загора се ремонтират двете новозагорски помпени станции „ Север “ и „ Депсизи “, които, дружно с „ Червенаково “, доставят с вода Нова Загора. Това е повода за прекъсването в последно време на водата, без което ремонтът е неосъществим. Подмяната на водопроводната мрежа в Нова Загора е осъществена на 90 %. Изграждането на канализацията е съвсем завършено, с изключение единствено на един канал с бетонова основа, към който ще се извърши атрактивно озеленяване.

… В покрайнините на Сливен багери и служащи вадят остарели тръби и прокопават леглото на нови. Според Станчо Симеонов от „ ВиК “ – Сливен, който следи и управлява осъществяването на плана, тук са сменени 700 от общо 800-те метра чугунени тръби Фи 80, по довеждащия тръбопровод от язовир „ Асеновец “ към новия водоем от 10000 куб. м, който остава да бъде затрупан. Той се построява до пречиствателната станция за питейни води. От този водоем ще се разпределя водата за градските водоеми на Сливен – „ Хамам хълм “ и „ Батмиш “ – за висока и междинна зона. Строителните работи са към своя край, остава да се положат още 100 метра тръби.

От Пречиствателната станция за питейни води също се построява довеждащ тръбопровод до водоемите „ Бункера “ на Батмиш и „ Хамам хълм “ с тръби Фи 700. Единият тръбопровод е към 900 м, другият е над 2 км. Довеждащият тръбопровод от бент. „ Асеновец “ до Пречиствателната станция за питейни води, който е 8 800 м, ще се подменя на идващ стадий от плана.

За да се подменят старите тръби с нови, би трябвало време. Гражданите на Сливен и Нова Загора недоволстват, валят упреци, само че тръбите не могат да бъдат заменени без прекъсване на водоснабдяването, осъществявано до момента по старите тръби. Работи се интензивно по обектите от изпълнителите. Още малко самообладание се желае от жителите.

Управителят на „ ВиК “ – Сливен инж. Севдалин Рашев заключи:

„ Това не е единствено за Червенаково и за довеждащия тръбопровод на Сливен. Навсякъде, където подменяме такива тръби, те са в същото окаяно положение. Ето единствено един образец, с цел да видят всички наши консуматори в какво положение е водопроводната мрежа. Такъв огромен и комплициран план за реорганизация изисква толерантност, дипломатичност и такт. И когато приказваме, че би трябвало да има самообладание и приемливост, да се регистрира фактът, че планът е за доста години напред, че скоро няма да има такава опция и че в този момент имаме изключителния късмет да изхвърлим старите тръби. Ние постоянно разгласяваме графици за осъществяването на обектите. Когато не можем тъкмо да се придържаме към тях, дано потребителите схванат, че изгодите по-нататък ще бъдат доста по-големи от изтърпяваните краткотрайни неудобства.



Всеки, който види фотосите, може да направи разликата сред подменяните досегашни и новите чугунени тръби, които се поставят. Те са с извънредно високо качество и имат доста дълъг живот. Новите тръби дават отговор на всички условия за тръбопроводи за питейна вода. Монтират ги експерти, които доста бързо се оправят с полагането на тръбите. И когато приключи реконструкцията на ВиК-мрежата по плана, тогава в язовира и по водопроводната мрежа ще имаме един запас, който ще стига за две години. В момента, колкото вода може да се събере язовира за една година, толкоз използваме за питейни цели. Тогава качеството на водата ще бъде доста по-добро и спиранията заради повреди, заради ниско или високо налягане, ще бъдат лимитирани, ще се увеличи качеството на услугата.

…Вече съвсем се завършва с подмяната на 23 километра водопроводна мрежа в Сливен, 17 км в Нова Загора, построена е 5000 м канализация. В кв. „ Речица “ остарялата 50-километрова водопроводна мрежа беше направена даже не от железни тръби, а от азбестоциментови, с напукани уплътнения, към този момент изхвърлени от водата, самите тръби са изгнили, от дълго време изживели живота си. Така по-голямата част от водата, която наливаме там, изтича в земята. Смятам, че всички които живеят в „ Речица “, би трябвало да се ангажират и да оказват помощ с схващане и самообладание. Защото това беше огромното изпитание на всички консултанти, на всички чиновници във „ ВиК “. Най-общо казано, успяхме да създадем една извънредно огромна инвестиция, която съществено ще способства за запазване на околната среда, възстановяване качеството на водата, на живота, понижаване на водните загуби, спестовност на електрическа енергия и всички публични изгоди, с които кореспондират огромните задания пред ВиК-дружеството. “
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР