Управителят на Националната здравноосигурителна каса Камен Плочев опроверга появилата се

...
Управителят на Националната здравноосигурителна каса Камен Плочев опроверга появилата се
Коментари Харесай

Шефът на НЗОК отрече да е подавал оставка

Управителят на Националната здравноосигурителна каса Камен Плочев опроверга появилата се информация, че е подал оставка.

По-рано от институцията оповестиха, че Плочев се отдръпва от поста си заради здравословни аргументи. Самият той обаче прецизира, че е в болничен и е уведомил Надзорния съвет на касата за това, като добави, че по закон, в случай че надзорът реши, може да го освободи.

Плочев е в болница от февруари.

" По закон, откакто са минали повече от три месеца трябваше да се вземе отношение мога ли да извършвам отговорностите си. Надзорният съвет ще реши дали да приключи пълномощията ми. Такъв е законът. Но за оставка не е ставало дума ", изясни той пред БНР.

Зам.-председателят на Народното събрание и член на здравната комисия в Народно събрание Нигяр Джафер сподели пред публицисти, че това, което знае по проблема с шефа на НЗОК проф. Камен Плочев, е, че има писмо от два дни, в което той декларира, че болничните му завършват, той ще ги продължи. По думите на Джафер " няма никакво публично заявление или потвърдени обстоятелства ". Писмото му не е обществено на този стадий, изясни тя, представена от " Дарик ".

Истината е, посочи Джафер, че проф. Плочев се очакваше или да подаде оставка, такива са условията на закона, или да бъде потвърдено, че той редовно не извършва своите задължения. Това са две условия, които са записани в законовите текстове. Трябва да изясним обстоятелствата, които все още не са доста ясни, счита Джафер.

Плочев бе назначен за шеф на Здравната каса през юли 2017 година след конкурс, в който бе единствен претендент.

Той влезе в изострен спор с министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев поради размера на задълженията на НЗОК към европейските здравни каси. Плочев оповести, че 133 млн. лв. са просрочените задължения към непознати фондове. Зам. здравният министър Жени Начева му опонира с цифрата 7,6 млн. лева Назначена бе незабавна инспекция на здравната каса, която удостовери изказванията на шефа на Касата.

Ананиев даже изиска оставката му, която Плочев отхвърли да даде и вместо това излезе в дълъг болничен отпуск.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР