Управителят на египетската централна банка подаде вчера оставка. Това стана

...
Управителят на египетската централна банка подаде вчера оставка. Това стана
Коментари Харесай

Управителят на централната банка на Египет подаде оставка

Управителят на египетската централна банка подаде през вчерашния ден оставка. Това стана в миг, когато най-населената близкоизточна страна се мъчи да овладее инфлацията, провокирана от войната на Русия в Украйна, високите цени на петрола и спада в туризма, съобщи Асошиейтед прес.

Президентът Абдел Фатах ас Сиси одобри оставката на Тарек Амер и го назначи за собствен консултант. Засега не е оповестено кой ще размени Амер, който бе назначен за шеф на централната банка през ноември 2015 година Той бе упрекнат, че не се е справил с финансовите провокации пред Египет.

Валутата на страната се срина до нива от над 19 египетски лири за един $, откакто централната банка взе решение през март да девалвира лирата с към 16 % в опит да овладее възходящия търговски недостиг. Туристическият бранш в Египет, където са заети милиони хора, бе ударен тежко от годините на политическо напрежение, пандемията от коронавирус и войната в Украйна. Преди експлоадирането на спора към една трета от туристите в Египет идваха от Русия.

През първите седмици след нахлуването на Русия в Украйна в края на февруари цените на пшеницата и други зърнени култури в Египет скочиха фрапантно, както и цената на горивата. Египет е най-големият вносител на пшеница в света, а към 80 % от вноса е от Черноморския район.

Инфлацията в 103-милионната страна доближи 14,6 % през юли. Около една трета от египтяните живеят в беднотия.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР