Управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев се срещна

...
Управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев се срещна
Коментари Харесай

Президентът се срещна с управителя на БНБ във връзка с назначаване на служебен министър-председател

Управителят на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев се срещна през днешния ден с президента Румен Радев по отношение на процедурата по назначение на длъжностен министър-председател. Имахме работлив диалог, решението ще бъде на президента. Аз му изложих моята позиция, а тя е, че не е добра концепция да се въвлича Българска народна банка в политическия развой – най-малкото по две групи от аргументи. Това сподели пред публицистите Димитър Радев.

Първата са чисто съдържателни – това ще хвърли политическа сянка върху институцията и то за дълъг интервал от време, сподели той. Според него след 2015 година е реализирана здравословна отдалеченост сред банката и политическия развой и сили.

По думите му има и редица правни аргументи. Има колизия с националното законодателство, която е явна, само че това, за което малко се приказва е, че колизия с европейското законодателство. Управителят на централната банка и неговата роля са категорично дефинирани в контракта за действието на Европейски Съюз, протоколите към него, устава на Европейската централна банка, устава на европейската система на централни банки. Те са доста експлицитни в това отношение, че не могат да се съвместяват тези длъжности, изясни Димитър Радев. Аз съм член на генералния съвет на Европейската централна банка. Етичният кодекс там категорично показва, че шефът би трябвало да заобикаля каквото и да е присъединяване в политическия развой и също по този начин да прави опити да взема обществени позиции отвън тази на шеф, разяснява Радев.

Управителят на Българска народна банка изясни, че това значително се отнася и за неговите заместници.

С концепцията да решим преходен проблем ще създадем дълготрайни проблеми и това не е редно да се позволява, добави Димитър Радев.

Президентът Румен Радев се срещна с Димитър Радев, чийто пост е измежду посочените в член 99, алинея 5 от Конституцията по отношение на процедурата по назначение на длъжностен министър-председател. След връщането на несбъднат трети изследователски мандат за сформиране на държавно управление по-рано през днешния ден президентът разгласи, че стартира срещи с всички посочени в Конституцията евентуални служебни министър-председатели, оповестиха от прессекретариата на президента.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР