Управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев пристигна на

...
Управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев пристигна на
Коментари Харесай

Шефът на БНБ: Не е добра идея да се намесва централната банка в конюктурни политически процеси

Управителят на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев дойде на " Дондуков " 2 за среща с президента Румен Радев по отношение на процедурата по назначение на длъжностен министър-председател, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

След срещата с президента гуверньорът на Българска народна банка разяснява, че не е далновидно, нито е добра концепция да се намесва централната банка в конюктурни политически процеси. Той уточни, че има етичен кодекс и правила на ЕЦБ, които не разрешават на шефовете и подуправителите на Българска народна банка да заемат политически постове, заяви Българска национална телевизия.

 

След връщането на неизпълнен трети изследователски мандат за сформиране на държавно управление по-рано през днешния ден президентът разгласи, че стартира срещи с всички посочени в Конституцията евентуални служебни министър-председатели.

 

Съгласно член 99 от Конституцията, откакто не е реализирано единодушие за държавно управление, президентът след съвещания с парламентарните групи и по предложение на претендента за длъжностен министър-председател назначава служебно държавно управление и насрочва нови избори в двумесечен период. След измененията в Конституцията за длъжностен министър-председател президентът може да избира всред ръководителя на Народното събрание, шефа или подуправител на Българската национална банка, ръководителя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместител.

 

По-рано през днешния ден Радев се срещна с ръководителя на 49-ото Народно заседание Росен Желязков.

 

Предстои среща и с ръководителя на Сметната палата Димитър Главчев.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР