Управителят и съсобственик на Градус Ангел Ангелов © Цветелина Белутова

...
Управителят и съсобственик на Градус Ангел Ангелов © Цветелина Белутова
Коментари Харесай

Публичното предлагане на "Градус" може да се проведе през юни

Управителят и съсобственик на " Градус " Ангел Ангелов

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Одобрението на проспекта на " Градус " за борсата се чака до дни

Това значи, че общественото предложение на акции на компанията може да стартира още през юни
22 май 2018
" Градус " възнамерява да разпределя 90% от облагата си за дял

Производителят на птиче месо и яйца търси още един лост за покачване на инвеститорския интерес
10 май 2018
" Градус " внесе в КФН проспект за борсовия си дебют

Дружеството разгласи желанието си за набиране на 100 млн. лева от вложителите на финансовия пазар
17 апр 2018
Градус за фондовата борса

Един от най-големите производители на пилешко ще прави IPO на БФБ
9 фев 2018 Публичното предложение на акции (IPO) на " Градус " ще може да се организира до края на месец юни, откакто на съвещание в понеделник Комисията за финансов контрол (КФН) утвърди проспекта за обществено предложение на акции на компанията. Очаква се документът да бъде оповестен за информация на вложителите, а през тази седмица ще има среща с евентуалните заинтригувани участници в процедурата. Опитът за набиране на 100 млн. лева през фондовата борса е най-амбициозният от разгара на рецесията преди 10 години и при триумф ще трансформира предлагането на " Градус " в рекордно по величина в историята на българския финансов пазар, в случай че надмине 107 млн. лева, които набра Първа капиталова банка през 2017 година Дружеството е пазарен водач в производството на птиче месо и разплодни яйца и възнамерява да влага ресурса в увеличение на оборотите.

На седмици от огромния ден

Публичното предложение ще бъде в размер 55.5 млн. акции при заложен ценови диапазон от 1.80 - 2.35 лева за акция по информация на компанията. От тях новите акции ще са 27 777 778, а още толкоз ще се предложат от съществуващите от настоящия капитал (221 млн. акции) - т.е. старите притежатели ще понижат част от каузи си.

Ако ползата надвиши упованията, може да се предложат спомагателни 6.6 млн. акции. Това значи, че при изкупуване на оптималния размер бумаги може да се набере запас от 111 до 146 млн. лева Пазарната капитализация при тези параметри би била сред 430 и 580 млн. лева, което би направило " Градус " една от най-големите обществени компании. За предходната година приходите на компанията са 245.8 млн. лева, а облагата е съвсем 40 млн. лева

При записване на всички препоръчани бумаги свободно търгуемият размер акции на компанията (free float) ще бъде забележителните за локалната борса 25%, защото капиталът ще бъде листнат за свободна търговия.

Постъпленията ще се употребяват за нарастване на потенциала за произвеждане на разплодни яйца, в което " Градус " е втори по величина състезател на европейския пазар, а също и за уплътняване на потенциала на фабриката за свински салами. Това ще докара до растеж на приходите и облагите.

Предлагането ще се извърши на специфичния IPO сегмент за първоначални обществени предлагания на БФБ посредством механизма на IPO аукцион. Той ще се организира в два поредни дни, а капиталовият медиатор, обслужващ процедурата, е Първа финансова брокерска къща (ПФБК).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР