Управителният съвет на Съюза на съдиите в България изпрати писмо

...
Управителният съвет на Съюза на съдиите в България изпрати писмо
Коментари Харесай

Управителният съвет на Съюза на съдиите иска присъединяване към комисията на ВСС за Нотариуса

Управителният съвет на Съюза на съдиите в България изпрати писмо до Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет с искане за включване на съдии в

комисията на Висш съдебен съвет за осъществяване на инспекция на похищенията върху

правосъдната власт. Това излиза наяве от изпратена до " Фокус " позиция на членуващите магистрати.

Искането им е във връзка, и най-много след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса. Те припомнят и други случаи в годините като този за Красьо Черния.

Прилагаме цялостния текст, без редакторска интервенция:

Уважаеми членове на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет,

От февруари 2020 година, когато съдиите Владислава Цариградска и Цвятко Лазаров бяха изслушани пред Вас в обществено съвещание, всички – съдиите, прокурорите и следователите, жителите и Вие като кадрови орган на съдиите, в чиито служебни отговорности влиза пълномощието да вземете съответните ограничения за действителна и ефикасна отбрана на независимостта на съда, бяхме известени, че се оказва неприемливо въздействие върху наши сътрудници по отношение на решаването на съответни предоставени им за разглеждане каузи.

През юни 2021 година Фондация " Антикорупционен фонд “ изнесе нови данни за нелегално вмешателство в досъдебни производства посредством прокурори и съдии от профилираните наказателни съдилища и прокуратури.

На 29.06.2021 година Вие, по предложениe на госпожа Марчева, взехте решение да поискате от министъра на вътрешните работи господин Б. Рашков и от основния прокурор господин Ив. Гешев информация за това какви дейности са били подхванати по случаите на оказано влияние върху съдиите Цариградска и Лазаров. Получени са отговори от Върховната касационна прокуратура и Министерство на вътрешните работи, че е предписан отвод за формиране на досъдебно произвеждане по сигнала на арбитър Лазаров, а за случая, оповестен от арбитър Цариградска, е посочено, че не е постъпвал сигнал от нея, който да бъде разследван.

След като убийството на Мартин Божанов стана обществено известно, се разбра, че по оповестените от арбитър Цариградска данни за закононарушение на съвещанието на Съдийската гилдия през февруари 2020 година – закана с закононарушение и предложение за рушвет, е било формирано (със доста закъснение) досъдебно произвеждане през май 2023 година.

Стана известно и това, че по данните на арбитър Лазаров за оказан върху него напън в никакъв случай не е било формирано досъдебно произвеждане. Била е осъществена инспекция само на изказванията, които са

изхождали от лицата, за които сътрудника Лазаров е алармирал навреме, че му оказват напън. Въз основа на тази инспекция е бил предписан отвод за формиране на досъдебно произвеждане.

Стана известно и това, че по досъдебното произвеждане, формирано за следствие на данните, изнесени от арбитър Цариградска, не са привлечени обвинени.

След убийството на господин М. Божанов в медиите бяха публикувани изказвания за описи, приложени в досъдебни производства или предоставени на депутати, в които попадат имената на прокурори и съдии, върху които е било упражнявано въздействие по каузи по мрежите, придобили обществена популярност с прозвищата " Осемте джуджета “ и " Кръга на Марто Нотариуса “.

На конференция във връзка убийството на господин М. Божанов административният началник на Софийската градска прокуратура (СГП) госпожа Кирилова е декларирала, че СГП " единствена посмя да образува досъдебно произвеждане “ за противозаконните дейности, за които заяви арбитър Цариградска.

Всички изброени обстоятелства, както и тези, които арбитър Цариградска изнесе по време на общественото й чуване пред Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет, извършено на 13 февруари 2024 година, и последвалите изявления в медиите за хипотетично присъединяване на други лица, в това число съдии и прокурори в проведена незаконна група за оказване на въздействие върху правораздаването, постановат деликатната им инспекция посредством всички законни средства от самоуправляващата се в публичен интерес и по конституционна уредба правосъдна власт.

Убедени сме, че такава инспекция има обособен предмет от воденото наказателно произвеждане, защото установяването на нарушавания на служебните отговорности и на професионалната нравственос, в случай че има такива, е от значително значение за ефикасното практикуване на характерните пълномощия на кадровия орган на съдиите и този на прокурорите и следователите. Иначе казано, в случай че има съдии, прокурори и следователи, които превратно упражняват властта си, обслужвайки престъпни ползи, без значение от това дали те произтичат от елементарна престъпност или от престъпност, която се употребява с политическа защита за съпътстващи злоупотреби с нея, правосъдната власт е длъжна, с цел да отбрани

разделянето на управляващите и върховенството на правото, бързо и безапелационно да покаже, че е в положение навреме да откри дали има противоправно държание, несъвместимо с упражняването на служебните им отговорности на съответни съдии, прокурори и следователи, да предприеме способени дейности за дисциплинарната им отговорност или да отбрани репутацията на безпричинно уязвените в общественото пространство.

В практиката на Висшия правосъден съвет (ВСС) съществуват значими образци за осъществяване на инспекции от особено основани комисии за цялостно определяне на обстоятелствата по случаи, които съществено са засегнали независимостта на правораздаването:

– през 2009 година комисия на Висш съдебен съвет извърши инспекция по сигнали за нередности в администрирането и организацията на Окръжния съд – Благоевград и съответно за съществуване на спор на ползи в активността на ръководителя на съда;

– през същата година Висш съдебен съвет провежда и организира цялостна инспекция на обстоятелствата, свързани със забърканите съдии, прокурори и следователи в тази ситуация, придобил популярност с името " Красьо Черния “. В резултат на отчета от инспекцията Висш съдебен съвет предприе поредност от дисциплинарни производства против съдии и прокурори за уронване престижа на правосъдната власт;

– през 2015 година Висш съдебен съвет дефинира комисия от членове на съвета за инспекция на обществени изказвания на френския дипломат за корупционни практики в комерсиалното поделение на Софийския градски съд (СГС), както и на изявления за извършени журналистически следствия за съществени нередности в администрирането на съда. Резултатите от инспекцията, които се основаваха и на доказателства, събрани с дейното присъединяване на съдии от Софийски градски съд, послужиха за формиране на редица дисциплинарни производства против съдии, в това число по оферти на министъра на правораздаването. Впоследствие ръководителят на Софийски градски съд Владимира Янева беше наказана за осъществено точно в това й служебно качество закононарушение от общ темперамент.

Паметта за предходните кавги за въздействие и обявяване на подозрения за съответно персонализирано брокерство в правосъдната власт демонстрира, че в тези случаи (за разлика от свадите за политическо

вмешателство от вида " ти си го избра “ в избора на административни ръководители на съдилища и прокуратури) съдиите, в това число посредством административните си органи, са успявали да реализират изясняване на истината, която е налична без инструментариума на проверяващите органи и прокуратурата. Не можем да пропуснем да отбележим, че при разкритието на посредничеството на Красимир Георгиев, обществено прочут като Красьо Черния, насочна точка на инспекцията беше виновното държание на тогавашния основен прокурор господин Борис Велчев, който не употребява привидни претексти, не злоупотреби с института на следствената загадка и даде на Висш съдебен съвет информация за извършените телефонни диалози на Красимир Георгиев със съдии и прокурори. Това разреши да бъде открито, че някои от претендентите за административни ръководители – за ръководители на съдилища и ръководители на прокуратури, са имали интензивна телефонна връзка с господин Красимир Георгиев директно преди съвещанието на Висш съдебен съвет за съответния избор.

Затова, съзнавайки действителната обстановка, считаме, че ефикасното решение в актуалната рецесия на доверие в независимостта на правосъдната власт е основаването на комисия, която да извърши цялостна инспекция на публикуваните обществено данни посредством: диалози с всички лица, обявени като забъркани, както и с прокурорите, които могат да изяснят аргументите за забавеното с повече от три години формиране на наказателно произвеждане за заканите против арбитър Цариградска и траялото и до през днешния ден безучастие за формиране на такова за заканите против арбитър Лазаров; запознаване с хода на упоменати в медиите дела; събиране на информация от службите на Министерство на вътрешните работи и разбор на цялата събрана информация от всички обективно вероятни източници.

За да се подсигурява доверието в обективността и компетентността на осъществената инспекция, осъзнавайки историята на похищенията върху правосъдната власт, в това число посредством административните й органи, и съобразявайки персоналния състав на Висш съдебен съвет и историята на неговите дейности (не единствено избора на господин Иван Гешев за основен прокурор), считаме, че е належащо в състава на комисията с изключение на членове на Съдийската гилдия да бъдат включени и съдии, тъй като те са същинските органи на правосъдната власт, които я реализират и които са призвани да защитят независимостта си, когато тя явно е под заплаха и под опасност е подложен конституционният модел на страната.

Прякото включване на съдии в реализирането или подпомагането на активността на кадровия орган е обичайно открито както в практиката на съвета, по този начин и на нормативно равнище. Не се изисква да бъдат излагани подробни съображения, тъй като е задоволително да се напомни, че Висш съдебен съвет е основан, с цел да обезпечи естественото действие на органите на правосъдната власт, т.е. неговата легитимация е допустима дотолкоз, доколкото е припозната за потребна (обслужваща законна цел в демократично общество) от съдиите, прокурорите и следователите. Затова означаваме, че съдийското самоуправление е главен принцип за ръководство на правосъдната власт, и припомняме някои от проявните му форми, категорично планувани в закона – помощните атестационни комисии на съдиите подкрепят активността на Съдийската гилдия за атестиране на съдиите; етичните комисии в съдилищата правят инспекции и изготвят мнения за честността на съдиите, които инспекции и мнения директно спомагат на Съдийската гилдия при реализиране на кадровата й активност.

Като отчитаме обществено изнесената информация през последните седмици и изказванията на и. ф. основен прокурор, на градския прокурор на София и на народни представители, показваме убедеността си, че инспекцията следва да стартира с изясняване на данните, които се съдържат в обществените изявления на съдиите Цариградска и Лазаров, в следствията на Антикорупционния фонд и на други публицисти, които имат отношение към несъответно на професионалните и нравствени условия държание на съдии. Едва тогава ще бъде осъществена цялостна и всеобхватна инспекция на всички аспекти на подозренията за престъпно и/или политическо брокерство по каузи, ще бъде разкрита истината и ще бъдат дефинирани съответни решения по всеки открит проблем – с разкриване или със отбрана от дискредитираща акция без съображение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР