Управителният съвет на Съюза на съдиите сезира европейските институции за

...
Управителният съвет на Съюза на съдиите сезира европейските институции за
Коментари Харесай

Съюзът на съдиите сезира Еврокомисията за свалянето от ефир на Силвия Великова

Управителният съвет на Съюза на съдиите сезира европейските институции за неочакваното събаряне от ефира на стратегия " Хоризонт " на Българското национално радио на дългогодишния публицист Силвия Великова. В писмо на организацията до зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс и европейския комисар по правораздаване Вера Йоурова се споделя, че управителният й съвет е шокиран от новината.
Според съюза това не е рутинно управническо решение, а " скандално задръстване устата на публицист в правосъдния сектор, който не се опасява да задава въпроси, в националното радио, субсидирано от държавния бюджет, т.е. от българските данъкоплатци ". Фактът, че късно нощес Великова е възобновена като водещ на предаването " Преди всички " и правосъден кореспондент, само че ще бъде назначен и втори кореспондент, " който да обезпечава плурализъм ", не трансформира обстоятелството на жестоко посягане върху свободата на словото, се споделя в писмото.

" Като водещ и редактор на предаването " Преди всички " и изявен правосъден кореспондент Силвия Великова в продължение на петнадесет години изследваше деликатно, задълбочено и всеобхватно процесите в правосъдната система и информираше обществото по справедлив и професионален метод за тях ", е оценката на Съюза на съдиите за работата на Великова. Според организацията претекстовете да отстраняването - противоречие в длъжностната характерност, са неубедителни. " Истинската причина е обяснена от самата журналистка пределно ясно - върху управлението на радиото и програмата е извършен напън тя да замлъкне, тъй като подлага на критика единствения претендент за основен прокурор. ", се споделя в писмото до Еврокомисията.

Българското национално радио е медия, от която се чака повече от всички останали медии да служи на обществото, като отразява истината за публично значимите събития, да предлага разнообразни гледни точки, в това число такива, които не са комфортно безвредни за властта и да й бъде ефикасен сериозен коректив, припомня Съюзът на съдиите. В писмото се припомня, че връзката сред самостоятелната правосъдна власт и свободните медии е подчертана в Доклада на Европейската комисията по отношение на напредъка на България по механизма за съдействие и инспекция (МСП) от 13.11.2018 година като в него е установено " значително утежняване на медийната среда в България през последните години " и е посочено, че " медийната среда е от изключително значение за независимостта на правосъдната власт ". Цитира се и изводът: " Способността на медиите и на гражданското общество да търсят отговорност на властващите в плуралистична среда, свободна от напън, съставлява значима основа за реализирането на промените, обхванати от МСП, и като цяло е основа за по-добро ръководство. "

Журналистката Силвия Великова като правосъден кореспондент изпълняваше отговорно точно тази задача, задавайки всички основни въпроси на хората с въздействие в ръководството на правосъдната власт, се споделя в писмото. Според организацията отстраняването й от ефир и то директно преди привършване на процедурата за избор на основен прокурор е загуба за обществото и слага в риск неговия достъп до достоверна и всеобхватна информация.

Загуба е и за съдиите, прокурорите и следователите, които работят за реформиране и възстановяване на правосъдната власт, предизвестява съсловната организация като припомня, че България е сложена на 111 място от 180 страни в международния показател за свободата на пресата от 2018 година, направен от организацията " Репортери без граници - най-слабия резултат на страна - членка на Европейски Съюз.

Изразяваме актуалната позиция водени от разбирането, че свободата на медиите в България рефлектира директно върху независимостта на правосъдната власт, а последните отрицателни трендове следва наложително да намерят отражение в подготвяния иден отчет на Европейската комисия по Механизма за съдействие и инспекция, приключва писмото.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР