Управителният съвет на МВФ приключи своята среща без да вземе

...
Управителният съвет на МВФ приключи своята среща без да вземе
Коментари Харесай

Ще запази ли Кристалина Георгиева поста си в МВФ?

Управителният съвет на МВФ завърши своята среща без да вземе дефинитивно решение за бъдещето на Кристалина Георгиева. От Фонда чакат повече информация по обвиняванията, че тя е упражнявала напън върху чиновници на Световната банка да манипулират данни в интерес на Китай. От МВФ прецизираха, че решението ще бъде взето " напълно скоро ". От Управителния съвет на МВФ споделиха още, че е реализиран " забележителен прогрес " в разбора на обстановката, само че са решили " да изискат повече уточняващи детайлности за скорошно привършване на разглеждането на въпроса ".

Как се стигна дотук?

От януари 2017-а до септември 2019-а Кристалина Георгиева заемаше поста основен изпълнителен шеф на Световната банка преди да наследи Кристин Лагард в МВФ. След отчет на американската адвокатска адвокатска фирма " УилмърХейл ", Георгиева бе упрекната, че е оказвала напън на икономисти в Световната банка да манипулират класацията Doing Business в интерес на Китай. Кристалина Георгиева изрично отхвърли обвиняванията и ги назова " скандални и погрешни ". " Докладът на “УилмърХейл “ не характеризира дейностите ми във връзка с Doing Business 2018, нито правилно разказва характера ми или метода, по който съм се държала през дългата си професионална кариера ", съобщи още тя.

Проверките не престават

След публикуването на отчета, Световната банка прекрати правенето на Doing Business. Китай към момента не е коментирал абсурда, а в петък някои европейски водачи поддържаха Георгиева. Говорителят на Министерството на финансите на Съединени американски щати Александра ЛаМана съобщи по-рано тази седмица, че те " упорстват за задълбочено и заслужено разглеждане на всички обстоятелства ". " Нашата съществена отговорност е да поддържаме честността на интернационалните финансови институции ", сподели още тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР