Управителният съвет на Международния валутен фонд оставя на поста управляващия

...
Управителният съвет на Международния валутен фонд оставя на поста управляващия
Коментари Харесай

МВФ РЕШИ: Кристалина Георгиева запазва поста си

Управителният съвет на Международния валутен фонд оставя на поста ръководещия шеф Кристалина Георгиева. Решението е било взето след разглеждане на обвиняванията за хипотетичен напън върху чиновници на Световната банка да трансформират данни по метод, облагодетелстващ Китай.

Твърденията на американската правна адвокатска фирма УилмърХейл бяха, че Кристалина Георгиева е оказала подобен напън по времето, когато е заемала висок пост в банката. В изказване на финансовия министър на Съединените щати Джанет Йелън се показва, че отчетът повдига съществени въпроси, само че няма безапелационни доказателства за ролята на Георгиева и не се постанова промяна в управлението на Фонда.

Управителният съвет на МВФ удостовери, че има цялостно доверие в Георгиева, откакто прегледа изказвания, че по време на работата си в Световната банка е оказала напън над специалисти да трансформират данни по метод, който би облагодетелствал Китай, предадоха международните организации.

Съветът съобщи, че има доверие в устрема на Георгиева да поддържа най-високите стандарти на положително ръководство и честност в МВФ. В същото време се възнамерява среща на управителния съвет, на която ще бъдат разисквани институционални защитни ограничения, гарантиращи безпристрастността на чиновниците на интернационалната кредитна институция и опцията за подаване на недоволства, изложение на противоречие и поддържане на отчетност, отбелязва Ройтерс.

Георгиева благодари на управителния съвет за гласуваното доверие и акцентира, че отправените ѝ обвинявания са били неоснователни, оповестява Франс прес.

Финансовата министърка на Съединени американски щати Джанет Йелън е декларирала през вчерашния ден в диалог с Георгиева, че отчетът на правната адвокатска фирма УилмърХейл е повдигнал основателни подозрения, само че неналичието на директни доказателства значи, че възможна промяна на управлението би била неоснователна.

Необходимо е обаче да се вземат „ дейни ограничения за усилване на доверието в МВФ и достоверността на информацията”, предоставяна от институцията се споделя в изказване на Йелън. Освен това Георгиева и други водачи на МВФ би трябвало да заявяват още веднъж, че държат на прозрачността в проучванията, разбора и определянето на политиката на фонда.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР