Управителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) потвърди, че има

...
Управителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) потвърди, че има
Коментари Харесай

Politico: Георгиева запазва работата си, но ситуацията е неловка

Управителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) удостовери, че има цялостно доверие в ръководещата директорка Кристалина Георгиева, откакто прегледа изказвания, че по време на работата си в Световната банка е оказала напън над специалисти да трансформират данни по метод, който би облагодетелствал Китай, предадоха международните организации.

Ситуацията обаче е напът да стане неловка за международните водачи, разяснява авторитетното издание Politico.  

Тази седмица Кристалина Георгиева посреща във Вашингтон финaнcoвитe миниcтри и виcoкoпocтaвeни прeдcтaвитeли нa гoлямa чacт oт 190-тe cтрaни – члeнки нa МВФ, които се събират зa гoдишнaтa cрeщa нa Фонда и Световната банка. Това би трябвало да е миг за празнуване, написа Politico. Финансовите министри от страните от Г-20 ще употребяват случая, с цел да “подпечатат ” световното съглашение за 15 % най-малък корпоративен налог от 2023 година, което 136 страни реализираха предходната седмица. Но срещата ще бъдат помрачена от от несъгласия – и освен репутацията на Георгиева е потърпевша, само че и позицията на Световната банка като безпристрастен и благонадежден източник на стопански данни. 

Politico разяснява, че някогашната еврокомисарка ще резервира към този момент работата си в МВФ и отбелязва, че българката е доста уважавана в Брюксел, където доста хора са съпричастни към ситуацията, в което се намира. Изданието напомня, че европейските страни, отпред с Франция, са положили доста старания, с цел да получи поста ръководещ шеф на Фонда. Заради нея беше отстранена и възрастовата граница от 65 години, с цел да може Георгиева (по това време на  66) да бъде назначена. Европейски Съюз поддържа българката и този път – като съгласно изданието гласовете на Европа нямаше да са задоволителни, с цел да резервира поста си след " китайския скандал " без поддръжката та Съединени американски щати. 

" Под благата усмивка и позитивния жанр се крие желязна воля ", по този начин изданието разказа българката в просторен материал за нея и провокациите, които я очакват на  поста управляващ шеф на Международния валутен фонд (МВФ) през 2019 година Това, за което няма гений Георгиева, е да понася простаци и тези, които се пробват на нарушат и преиначат разпоредбите, написа тогава Politico и показва, че най-трудната задача пред нея ще бъде точно Китай, който е неудовлетворен от нежеланието на развитите стопански системи да дават на нововъзникващите стопански системи по-голямо въздействие в комплицираната система за гласоподаване на МВФ. 

 
Жените счупиха " стъклената стена "
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР