Управителният съвет на ДФ Земеделие разпредели 1 млн. лв. по

...
Управителният съвет на ДФ Земеделие разпредели 1 млн. лв. по
Коментари Харесай

Отпускат се 1 милион лева за реализацията на български череши

Управителният съвет на Държавна фирма „ Земеделие ” разпредели 1 млн. лева по схемата de minimis като тласък за реализацията на реколтата от български череши през идната изкупна акция. Финансова поддръжка ще получат преработвателните предприятия, като дотацията покрива част от разноските, свързани с изкупуването,  превоза и преработката на реколтата тази година. Помощта е част от ограниченията, които се вкарват от страната като облекчения за земеделските стопани, поради пандемията от ковид (COVID-19).

На финансиране имат право всички предприятия, които завишат размера на изкупените добиви от стопаните по отношение на миналата година. Подкрепата е до 50 лева на звук за предприятията, които са завишили изкупните количества с 30% по отношение на размерите си от 2019 година, които следва да са били над 20 тона.

За да получат средства по държавната помощ, е належащо предприятията да отчетат с фактури закупените количества български череши пред Държавна фирма „ Земеделие “. Добивите следва да са създадени от земеделските стопани, които са взели участие по схемата за обвързано подкрепяне за Кампания 2019 и са били възможни за подкрепяне. Другите условия към преработвателите е да са регистрирани по член 12 от Закона за храните и да са вписани в обществения указател на БАБХ.

Площите с череши в България порастват през последните години и евентуално ще надвишават 14 000 хектара през 2020 година По данни на агростатистиката през 2019 година страната е произвела близо 55 000 тона череши.

Допълнителните тласъци по схемата, които се дават на  преработвателите имат за цел да обезпечат изкупната черешова акция тази година и да понижат риска от финансови загуби за стопаните. Предстои да бъдат направени инструкции за даване на помощта.

Източник: naselo.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР