Управителният съвет на Българската народна банка утвърди представения от Асоциацията

...
Управителният съвет на Българската народна банка утвърди представения от Асоциацията
Коментари Харесай

Официално: БНБ одобри механизма за отсрочване на кредитите

Управителният съвет на Българската национална банка утвърди показания от Асоциацията на банките в България (АББ) план на Ред за отлагане и споразумяване на изискуеми отговорности към банки и дъщерните им сдружения - финансови институции по отношение на изключителното състояние.

Търговските банки, приели да ползват одобрения ред за отлагане на изискуеми отговорности, ще разгласят обществено предлаганите облекчения на своята интернет страница, в банковите салони и по различен подобаващ метод, оповестиха от Централната банка.

Утвърденият частен мораториум обезпечава опция за промени в графика за погашение на главницата и/или лихвите по отговорностите, без да се трансформират основни параметри по кредитния контракт, да вземем за пример към този момент контрактуваните лихви. Могат да бъдат разсрочвани отговорности за период до 6 месеца, който да изтича до 31 декември 2020 година Разсрочваните отговорности би трябвало да са били постоянно обслужвани или с просрочие не повече от 90 дни към 1 март 2020 година

Клиентите би трябвало да заявят категорично пред обслужващата ги банка, че желаят да се възползват от предлаганите облекчения.

Предвиждат се три стандартизирани механизма:

• Механизъм № 1 – отлагане на главница и рента за до 6 месеца;

• Механизъм № 2 - отлагане на главница за до 6 месеца;

• Механизъм № 3, използван за револвиращи артикули.

Съответният механизъм ще се избира по взаимно единодушие сред банките и техните клиенти.

От Асоциацията на банките приветстваха решението на Българска народна банка. И разясниха, че редът предлага разновидности за отлагане на отговорности, само че не съставлява опция за опрощаване или намаляването им, като отлoжeнитe внocĸи ocтaвaт дължими.

"В направения от АББ документ, одобрен към този момент от Българска народна банка, банките в България оферират за кредитополучателите си, наранени от резултатите от пандемията, отлагане на отговорности по контракти. Отсрочването може да бъде за период до 6 месеца, който изтича не по-късно от 31 декември 2020г. То може да обхване всички изискуеми суми или единствено главница. Отсрочването може да бъде декларирано от клиентите до обслужващата ги банка не по-късно от 22 юни 2020г. Банките се произнасят по заявките до 30 юни 2020 година ", се споделя в позицията на Банковата асоциация.

АББ обръща внимание на клиентите върху дългия период на използване на реда, както и върху нуждата да наблюдават деликатно напътствията, известията и обявленията на банките на формалните им уеб сайтове, в клоновете им или направени по различен подобаващ метод. Това е извънредно значимо, с цел да се избегне нежелателното в актуалната епидемиологична конюнктура скупчване на огромен брой хора в офисите на банките. За да минимизират визитите си в клоновата мрежа, е целесъобразно за съвещания клиентите да се свързват с банките си посредством отдалечени начини за връзка.

За главната група клиенти на банките, които ще продължат да изплащат постоянно вноските си по заеми, според контрактуваните погасителни проекти, с приемането на реда за отлагане не настъпват никакви промени.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР