Управителите на лечебни заведения освен да управляват ще могат и

...
Управителите на лечебни заведения освен да управляват ще могат и
Коментари Харесай

Управителите на лечебни заведения ще могат и да лекуват пациентите си

Управителите на лечебни заведения с изключение на да ръководят ще могат и да лекуват пациентите си. Това реши дефинитивно Народното събрание с измененията в Закона за лечебните заведения, заяви БНР.

С поправките в закона се прави изключението за шефове в обществени предприятия, които извършват активност като лекари или зъболекари, според закона за лечебните заведения. С промените на процедура се отстранява алтернативата дали досегашните шефове и шефове да останат на постовете, които заемат сега, или да лекуват пациентите си, акцентира вносителят на поправките, ръководителят на парламентарна комисия лекар Даниела Дариткова от ГЕРБ:

„ Това при недостиг на експерти подсигурява достъпа на българските жители до качествена здравна помощ “.

С измененията се отстранява и опцията министърът на опазването на здравето да удължава договорите на шефове на лечебни заведения. Въпреки поддръжката от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи показаха рецензии за създалата се неуместна обстановка с действието на лечебните заведения поради условията към страната ни в процедурата за влизане в чакалнята на еврозоната, което на процедура е сложило медиците пред алтернативата.

Доктор Нигяр Джафер от Движение за права и свободи съобщи:

„ Истината е, че препоръчаната смяна е вярната, тъй като поправя остаряло предложение, с което забраняваме на шефовете на лечебните заведения и то общинските лечебни заведения да работят като лекари. Остава въпросът обаче - законодателният безпорядък в системата “.

Озадачаващо е съгласно опозицията финансовото министерство да продължава да е срещу промените, още повече на фона на неналичието на медицински фрагменти, изключително в дребните обитаеми места.

От ГЕРБ обаче подчертаха, че импортираните от тях промени задоволяват упованията на икономическото ведомство, на Националното съдружие на общините, на синдикатите, на Българския зъболекарски съюз и на асоциацията на зъботехниците.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР