Упадъкът на когнитивните способности е свързан с ултрапреработените храни, показва

...
Упадъкът на когнитивните способности е свързан с ултрапреработените храни, показва
Коментари Харесай

Ултрапреработените храни са свързани с влошаване на умствените способности

Упадъкът на когнитивните качества е обвързван с ултрапреработените храни, демонстрира изследване

Консумацията на ултрапреработени храни, които съставляват повече от 20% от дневния ви калориен банкет всеки ден, може да ви изправи на пътя към утежняване на когнитивните качества, разкрива ново изследване.

Всички знаем, че консумирането на ултрапреработени храни, които улесняват живота ни - като пакетирани супи, сосове, замразени пици и подготвени за консумация ястия - не е потребно за здравето ни. Не е потребно и поглъщането на всички храни, които толкоз обичаме: хот-дог, салами, бургери, пържени картофи, газирани питиета, бисквити, торти, бонбони, понички и сладолед, и това са единствено някои от тях.

Проучванията демонстрират, че те могат да покачат риска от затлъстяване, проблеми със сърцето и кръвообращението, диабет и рак. Те даже могат да съкратят живота ни, написа CNN.

Сега ново изследване разкрива, че консумирането на повече ултрапреработени храни може да способства за цялостното утежняване на когнитивните качества, в това число в областите на мозъка, свързани с изпълнителното действие - способността за култивиране на информация и взимане на решения.

Всъщност мъжете и дамите, които са консумирали най-вече ултрапреработени храни, са имали 28% по-бърз ритъм на световен когнитивен крах и 25% по-бърз ритъм на крах на изпълнителните функционалности спрямо хората, които са консумирали минимум количество ултрапреработени храни, демонстрира изследването.

"Макар че се нуждаят от спомагателни изследвания и повторения, новите резултати са много безапелационни и акцентират решаващата роля на вярното хранене за опазване и подсилване на здравето на мозъка и за понижаване на риска от мозъчни болести с напредването на възрастта ", споделя Руди Танзи, професор по неврология в Харвардското здравно учебно заведение и шеф на изследователското звено по генетика и стареене в Масачузетската обща болница в Бостън. Той не е взел участие в изследването.

Танзи, който е писал за ултрапреработените храни в книгата си "Лечебният Аз: Революционен нов проект за зареждане на имунитета и положително здраве за цялостен живот ", съобщи, че главният проблем с ултрапреработените храни е, че "те нормално са с доста високо наличие на захар, сол и мазнини, които предизвикват систематичното инфектиране, може би най-сериозната опасност за здравословното стареене на тялото и мозъка.

"Същевременно, защото са комфортни за бързо хранене, те заместват и потреблението на храни с високо наличие на растителни фибри, които са значими за поддържане на здравето и салдото на трилионите бактерии в чревния микробиом ", добави той, "което е изключително значимо за здравето на мозъка и понижаване на риска от свързани с възрастта мозъчни болести като заболяването на Алцхаймер. "

Това не са доста калории

Проучването, показано в понеделник на Международната конференция на Асоциацията на болните от Алцхаймер през 2022 година в Сан Диего, наблюдава над 10 000 бразилци в продължение на 10 години. Малко над половината от участниците в изследването са дами, бели или с висше обучение, а междинната възраст е 51 години.

В началото и в края на проучването са извършени когнитивни проби, които включват неотложно и забавено припомняне на думи, различаване на думи и глаголна отмереност, а участниците са били запитани за метода им на хранене.

"В Бразилия ултрапреработените храни съставляват от 25 до 30 % от общия банкет на калории. Имаме Макдоналдс, Бъргър Кинг и ядем доста шоколад и бял самун. За страдание, това не е доста по-различно от доста други западни страни ", споделя съавторът доктор Клаудия Суемото, доцент в отдела по гериатрия в Медицинския университет в Сао Пауло.

"Петдесет и осем % от калориите, употребявани от жителите на Съединените щати, 56,8 % от калориите, употребявани от английските жители, и 48 % от калориите, употребявани от канадците, идват от ултрапреработени храни ", сподели Суемото.

Ултрапреработените храни се дефинират като "промишлени формули от хранителни субстанции (масла, мазнини, захари, нишесте и протеинови изолати), които съдържат малко или никакви цели храни и нормално включват ароматизатори, оцветители, емулгатори и други козметични добавки ", съгласно изследването.

"Хората, които са консумирали повече от 20% от дневните калории от модифицирани храни, са имали 28% по-бърз спад в световното знание и 25% по-бърз спад в изпълнителното действие спрямо хората, които са консумирали по-малко от 20% ", споделя съавторът на проучването Наталия Гонсалвес, откривател в катедрата по патология в Медицинския университет в Сао Пауло.

За човек, който приема 2000 калории дневно, 20% се равняват на 400 или повече калории - за съпоставяне, дребна поръчка на пържени картофи и елементарен чийзбургер от McDonalds съдържа общо 530 калории.

Участниците в изследването, които са консумирали най-вече ултрапреработени храни, "по-често са били по-млади, дами, бели, с по-високо обучение и приходи, по-вероятно е в никакъв случай да не са пушили и по-рядко да са сегашни потребители на алкохол ", открива изследването.

"Хората би трябвало да знаят, че би трябвало да готвят повече и да подготвят сами храната си от нулата. Аз знам. Казваме, че нямаме време, само че в действителност това не лишава толкоз доста време ", сподели Суемото.

"И си заслужава, тъй като по този начин ще предпазите сърцето си и ще предпазите мозъка си от деменция или заболяването на Алцхаймер ", добави тя. "Това е главното обръщение: Спрете да купувате неща, които са суперпреработени. "

Превод: Dunavmost.com
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР