Уолстрийт постепенно се възстановява от шока на търговската война на

...
Уолстрийт постепенно се възстановява от шока на търговската война на
Коментари Харесай

Трудно възстановяване на акциите по света

Уолстрийт последователно се възвръща от шока на комерсиалната война на Тръмп против Китай и съумя да завърши миналата седмица съвсем без смяна. Търговията за интервала стартира с огромен спад, който последва новината за налагането на мита от Съединени американски щати и отговора на Китай.

Тези събития доведоха до най-силния дневен спад на щатския пазар за тази година и развенчаха митовете, че Тръмп блъфира и в действителност няма да се стигне до повишаване на митовете. Инвеститорите, обаче, не се отхвърлят елементарно от позитивните си настроения, както може да се чака след толкоз мощно повишаване на тържищата от началото на годината. Те бяха подкрепени от множеството мнения, че губещата страна ще бъде единствено Китай и от упованията за нови договаряния след срещата на Г-20 през юни.

Тръмп към този момент съумява да сътвори илюзията, че комерсиалната война няма да се отрази върху обществените компании. Това не е по този начин, тъй като митата са налог върху потребителите и настоящото им нарастване е най-силното от 1993-та година насам. Глобалната търговия към този момент регистрира понижение от 1% на годишна база.

Спад на размерите й не са се случвали от финансовата рецесия насам и несъмнено значи, че и американските компании ще бъдат наранени, защото половината от облагите им се образуват от експорт.

Най-силно паднаха акциите на производителите на машини земеделие, защото се чака щатските агро-производители да изгубят напълно пазарите си в Китай. Deere, също така, към този момент регистрира слаби резултати за миналото тримесечие заради проблемите в бранша и акцията е 13% надолу за минала седмица.

Финансовите бумаги също изоставаха, до момента в който софтуерният бранш се представяше зле най-вече в производството на чипове. Това разминаване сред секторите е стеснителен сигнал за пазара, само че към момента рано да се каже дали оптимизма или скептицизма има превес на пазара. Всяка сесия стартира със мощни покупки, зад които стоят капиталите на институционални вложители. Това ще се форсира, в случай че S&P 500 премине над нивото от 2890 пункта. Сценарият за спад на пазара ще се развие едвам при пробив под 2800 пункта.
Автор: Цветослав Цачев, Елана Трейдинг
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР