[Unsplash] Още по темата Административни бариери спират достъпа на пациентите

...
[Unsplash] Още по темата Административни бариери спират достъпа на пациентите
Коментари Харесай

Когато евтиното е жестоко

[Unsplash] Още по тематиката
Административни бариери стопират достъпа на пациентите до 26 нови медикаменти

Продуктите са против астма, диабет, хепатит, рак и други тежки болести
17 окт 2018
Държавата желае лекарите да изписват единствено евтини медикаменти

Това планува огромен пакет с промени, препоръчан от държавното управление, който също по този начин закрива Фонда за лекуване на деца и основава нов надзорен орган
12 окт 2018 Ако си онкоболен в България, следиш новините и ги преживяваш, би трябвало да са справяш с повече от така и така неприятната диагноза. Всяка година страната декларира, че заплаща прекомерно доста пари за медикаменти и че ще вземе ограничения да ги понижи. В края на предходната година да вземем за пример Народното събрание за малко наложи мораториум на здравната каса да заплаща нови лекарства, преодоля президентското несъгласие против тази стъпка и едвам най-после, след мощен публичен напън, министър председателят Бойко Борисов изиска прегласуване.

През тази година страната отново откри метод да бави влизането на нови лекарства - посредством административни ограничения. Тези препарати обаче са нови единствено за България - пациентите в останалите европейски страни от дълго време могат да ги употребяват. Междувременно здравното министерство предложи ремонти в куп отраслови закони, само че малко като слон в стъкларски магазин: лекарите в лечебните заведения да избират най-евтините лекарства при сходна резултатност сред няколко препарата, което не всеки път е най-хубавият вид за болния, държавна конструкция да взема решение кой с какво и по какъв начин да бъде лекуван, а част от онколекарствата ще са с финансови предели. Дори и измененията да са писани с другояче нелошата концепция да се понижат злоупотребите в бранша, неразбираемите формулировки и неналичието на повече информация по какъв начин тъкмо ще се случва всичко, основават напрежение. От чисто човешка позиция е обикновено, болните да желаят най-съвременното и положително решение за тях. Защото това да не знаеш дали те лекуват добре и дали ще оцелееш, е ужасно.

Високите цени на медикаментите са сериозен проблем, само че той важи за целия свят. В Съединени американски щати да вземем за пример единствено сред 2009 и 2014 година междинната цена на медикаментите за рак се усилва четири пъти. От друга страна напредъкът в новите препарати дава опция за доста по-качествено лекуване и създаването им коства пари. Решението на казуса с цената обаче мъчно може да пристигна с ограничаването от България. Тя е прекомерно дребен пазар и единственият резултат от сходни рестрикции е че хората тук ще живеят по-малко. И с цел да бъде по-жестоко - те ще знаят, че има и по-добър вид, за който обаче страната не дава пари.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР