Университетската болница Проф. д-р Александър Чирков отново се казва Света

...
Университетската болница Проф. д-р Александър Чирков отново се казва Света
Коментари Харесай

Министър Хинков върна името на болница Чирков, отново е Света Екатерина

Университетската болница " Проф. доктор Александър Чирков " още веднъж се споделя " Света Екатерина ", оповестиха от здравното министерство.

" Това не е смяна, а връщане на остарялото име, определено от създателите и първи ръководители на кардиологичната болница. Сред тях е и самият проф. доктор Александър Чирков, изразил безапелационното мнение приживе името „ Света Екатерина " да остане и след него ", гласят претекстовете за смяната.

" Две публични подписки, в които личат имената на известни медици, също съдържат причини в отбрана на остарялото име. Те са изпратени до предходния министър на опазването на здравето и едната от тях съдържа над 150 подписа на интелектуалци. По същото време е постъпило и друго писмо от екипите и чиновниците на болничното заведение с безапелационни претекстове и с експлицитното гледище: „ протестираме и молим да върнете остарялото й име! " ", пишат от ведомството.

Писмото е съпроводено с нова подписка, която съдържа имената на 119 изявени лекари, професори, преподаватели. Част от претекстовете на всички тези претенции са: „ Името Света Екатерина бе определено от първосъздателите на болничното заведение с директното присъединяване на Богословския факултет на СУ и Българската православна черква.

Държим да подчертаем, че на централния вход на болничното заведение е сложена табела, която отбелязва, че лечебното заведение е учредено от проф. доктор Александър Чирков. Непосредствено над фоайето, под иконата на " Св. Екатерина ", е изложен негов портрет, оповестяват от министерството.

Сега, откакто е върнато остарялото име на болничното заведение, управлението има желание да преименува блок А на името на " Проф. доктор Александър Чирков ".

Също по този начин е планувано построяването на бюст-паметник на създателя на болничното заведение, който ще бъде подложен на видно място в лечебното заведение.

По този метод ще бъде изпълнена волята на проф. доктор Александър Чирков болничното заведение да се споделя " Св. Екатерина " и ще бъде отдадена респект и почитание към известния кардиохирург.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР