Университетската библиотека Св. Климент Охридски“ отбелязва 130 годиниДнес от 10.30

...
Университетската библиотека Св. Климент Охридски“ отбелязва 130 годиниДнес от 10.30
Коментари Харесай

Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ отбелязва 130 години

Университетската библиотека „ Св. Климент Охридски “ отбелязва 130 години
Днес от 10.30 часа с тържествено заседание в Аулата на Ректората на Софийския университет стартира двудневното честване на 130-годишнината на Университетската библиотека „ Св. Климент Охридски ”. Събитието се организира под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова.

В 12.00 часа в Централното предверие на Ректората ще бъде открита юбилейната галерия „ Университетската библиотека през обектива на двама фотографи ”. Представените в изложбата фотографии на Университетската библиотека са дело на две генерации фотографи, прекомерно отдалечени във времето, принадлежащи към разнообразни столетия. Черно-белите фотоси са дело на фотографа Божидар Карастоянов, а цветните на преподавателя във Факултета по педагогика на Алма матер доцент доктор Владислав Господинов, оповестиха от университета.

Божидар Карастоянов (1903–1956) е измежду най-известните български фотографи. След 1934 година се изявява в региона на художествената снимка и като фотожурналист. Така в поредност от фотоси от този интервал, наред с прелестните си портретни фотографии, Б. Карастоянов отразява уговорките на царското семейство и документира разнообразни събития в страната и чужбина. Отразява и построяването и откриването на постройките на Ректората и Университетската библиотека – значимо събитие в културната ни история, уловено майсторски през обектива на фотографа.

Съвременните фотографии, включени в изложбата, са дело на преподавателя във Факултета по педагогика доцент доктор Владислав Господинов.

В 14.00 часа в Аулата на Алма матер ще бъде публично открита юбилейната научна конференция на тематика: „ Съвременната библиотека – център за образование, разговор на култури, нововъведения и нови технологии ”, която ще продължи и на 27 септември. В нея ще се включат над 30 участници от България, Сърбия, Хърватия, Румъния и Русия. Участниците в четирите тематични секции са декларирали отчети по настоящи въпроси в региона на библиотекознанието, библиологията, библиографията, дигитализацията на културното завещание и смисъла й в хуманитаристиката. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР