Университетска болница Лозенец вече няма да е правителствена. Тя ще

...
Университетска болница Лозенец вече няма да е правителствена. Тя ще
Коментари Харесай

Правителствена болница става детска

Университетска болница " Лозенец " към този момент няма да е държавна. Тя ще се трансформира в първата у нас многопрофилна детска болница. 
 Три чернодробни истории  Ще зависят ли трансплантациите в чужбина от шефа на Правителствена болница и през 2019 година?  Конфликт на ползи ли е един човек да е народен съветник и да прави трансплантации  Защо има скандал към всяко трансплантирано в чужбина дете
Това реши държавното управление на днешното си съвещание.  

Кабинетът одобри план за смяна на Закона за лечебните заведения, който планува анулация на § 5 от Преходните и заключителните разпореждания на закона, според който болница „ Лозенец “ е лечебно заведение към Министерския съвет по смисъла на член 5, алинея 1 от закона и е вторичен разпоредник с бюджет по бюджета на Министерски съвет.

Отмяната на параграфа ще сътвори опция за държавното управление да вземе решение във връзка с статута на болничното заведение, трансформирайки я в първото многопрофилно лечебно заведение за болнична помощ, осигуряващо сложно лекуване на деца, оповестиха от държавната пресслужба. 

Преди дни стана ясно, че здравният министър Кирил Ананиев е поел уговорката до Коледа да изготви оферти към Министерския съвет, свързани със основаването на детска болница.

Изборът за превръщането на Правителствена болница в детска обаче е изненадващо поради свадите с ниската преживяемост на трансплантирани деца.

Според публични данни, които изпълнителната организация по трансплантация даде на OFFNews, от 2008 година до момента у нас са осъществени 22 чернодробни трансплантации на деца на възраст от 0 до 18 години. Само две от тях са във ВМА, останалите са в Университетска болница " Лозенец ". В същия интервал ретрансплантирани са две деца. От всички 22 деца все още живи са 13. Това прави преживяемост от 59%.

В същото време на фона на проблемите с белодробните трансплантации на българи в чужбина стана ясно, че двете български лечебни заведения, които са препоръчани за осъществяване на белодробни трансплантации, са лечебните заведения " Лозенец " и " Св. Екатерина ". 

За момента не е ясно дали тази концепция е изоставена.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР