Университетът по национално и световно стопанство (УНСС) ще връчи почетно

...
Университетът по национално и световно стопанство (УНСС) ще връчи почетно
Коментари Харесай

Церемонията по удостояването на Кристалина Георгиева с „Доктор хонорис кауза на УНСС“ ще се проведе на 17 май 2022

Университетът по национално и международно стопанство (УНСС) ще връчи почетно на ръководещия шеф на Международния валутен фонд доцент доктор Кристалина Георгиева.

Церемонията ще се организира на 17 май 2022 година от 10 часа в зала „ Максима “ в университета.

На 3 февруари 2021 година университетският съвет на УНСС единомислещо гласоподава предлагането за отсъждане на почетното звание*, импортирано от ръководителя на Общото заседание на УНСС и началник на катедра „ Човешки запаси и обществена отбрана “ проф. доктор Лалко Дулевски и ректора проф. доктор Димитър Димитров в качеството му на началник на катедра „ Национална и районна сигурност “. Поради пандемичните ограничавания тържествената гала беше отсрочена с над една година.

Почетното научно звание се присъжда поради заслугите на Кристалина Георгиева като интернационално приет водач и визионер в развиването на международната стопанска система и стабилизиране на финансовите институции, на човешкия капитал и на обществените промени, ориентирани към възстановяване живота на хора в разнообразни елементи на света, за огромната практическа стойност на нейните университетски и научни достижения в региона на стопанската система, климатичните промени и устойчивото развиване в световен мащаб, както и за приноса й за превъзмогването на филантропични рецесии и бедствия посредством предварителна защита и бързи оперативни дейности.

Ректорът проф. доктор Димитър Димитров посочи, че Кристалина Георгиева е фигура от световен мащаб и началник в три от най-влиятелните институции в света - Европейската комисия, Световната банка и Международния валутен фонд. „ Доцент доктор Георгиева съумя да пренасочи мощните механизми на тези институции към по-силно изразена обществена и хуманна роля “, сподели той.

Проф. доктор Лалко Дулевски дефинира доцент доктор Кристалина Георгиева като „ доста почтена световноизвестна персона, която несъмнено заслужава званието „ Доктор хонорис идея “ на УНСС. Той напомни, че тя е доцент на УНСС, създател и съавтор е на над 100 изявления по макро- и микроикономика и е подкрепила голям брой университетски и научни проучвания в целия свят.

Проф. Дулевски обърна внимание, че във всички публични биографии се отбелязва, че ръководещият шеф Кристалина Георгиева има докторска степен по стопански науки от УНСС, където е преподавала като доцент през интервала 1977–1993 година Той акцентира, че с решението на Академичния съвет да присъди почетното звание на Кристалина Георгиева „ УНСС ще сложи на почтено място най-известния българин - собствен сътрудник, другар и ученик “. „ Тя е знак и образец за това, по какъв начин един ученик на УНСС може да покори огромните международни върхове “, добави проф. Дулевски.

„ Направеното от Кристалина Георгиева трансформира МВФ. Тя управлява интернационалните старания в икономическия отговор на Коронавирус 19 за попречване на това, което би могло да се окаже злополучие за разрастващите се страни и нововъзникващите пазари. Кристалина се трансформира в международен водач в битката против изменението на климата. Тя управлява най-важната институция в ръководството на международната финансова система, в нейното адаптиране към измененията, нужни в 21-ви век. Не беше елементарно, само че тя показва съчувствие, интелектуална прозорливост и ангажираност. Ние, целият свят, сме й надълбоко задължени за нейните големи старания и принос “, показа Джоузеф Стиглиц, икономист и притежател на Нобелова премия.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР