Унищожителният пожар, който вилня вчера в читалището в козлодуйското село

...
Унищожителният пожар, който вилня вчера в читалището в козлодуйското село
Коментари Харесай

Равносметката: Унищожителният пожар в Гложене нанесъл щети за 1 милион лева /нови ексклузивни снимки/

Унищожителният пожар, който вилня през вчерашния ден в читалището в козлодуйското село Гложене, е нанесъл вреди за най-малко един милион лв.. Равносметката направи пред BulNews.bg кметът на обитаемото място Петко Петков.
Припомняме, че пожарът лумна към 5 часа през вчерашния ден. Огнените езици тръгнали от късо съединяване в офиса на локалната кооперация, който е залепен към читалището. Пламъците бързо се разраснали и обхванали покрива на културната институция. Той се сринал и нанесъл големи провали на имуществото вътре в постройката.
Напълно погубен е целият фонд на читалищната библиотека. Там се съхранявали към 15 000 тома. Книгите, които останали незасегнати от огнените езици, са станали жертви на водата, с която огнеборците часове наред се борели със стихията. Подобна е обстановката и в архива на читалището.
Изпепелена е и сцената в салона, в който се организират разнообразни културни прояви в селото. При пожара е изгоряла компютърна техника, музикални принадлежности, национални носии и доста други движимости, с които работят в институцията. Освен рухналия покрив, има и срутени стени.
Основен ремонт на постройката на читалището беше изработен през 2012 година. Догодина културната институция навършва 120 години и към този момент е присъединила в програмата си разнообразни изяви, които обаче най-вероятно няма да може да извърши.
Новината за изгорялата библиотека хвърли в шок всички книголюбители. В най-голямата група за книги в обществената мрежа „ Какво четеш… “, в която има близо 100 000 души, към този момент тече акция по набирането на нови творби, с които да се запълни фонда на културната институция.
Кметът на Гложене съобщи, че ще аплайват за разпределяне на средства от междуведомствената комисия за подкрепяне възобновяване на вредите при бедствия и повреди към министерския съвет.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР