Уникално тържество за празника на Созопол днес. Кулминацията е тази

...
Уникално тържество за празника на Созопол днес. Кулминацията е тази
Коментари Харесай

Уникално тържество за празника на Созопол

Уникално празненство за празника на Созопол през днешния ден. Кулминацията е довечера,  когато на сцената на летния спектакъл кметът Тихомир Янакиев и ръководителят на Общински съвет Георги Пинелов ще връчат публично оценките „ Почетен жител “ на олимпийската медалистка от Токио 2020 Евелина Николова и нейния треньор Мирослав Гочев, както и на отдалия живота си на спорта – старши треньора на Гребен клуб Созопол Андон Кюмурджиев, заяви „ Флагман ”.

Вечерта ще продължи със театър на отбор „ Чинари “. Празника ще уважат министри, регионален шеф, народни представители и уважавани спортисти.

По-рано през днешния ден огромната атракция бе плувният маратон. 38 участници се включиха в него. Те отплаваха с атрактивния транспортен съд „ Посейдон ”, а стартът беше даден в региона на остарялото рибарско учебно заведение.

Участниците, измежду които и кметът на Равда Андон Бакалов, преплуваха към 2км., а на финала - на Централен плаж гр. Созопол първа с огромна преднина бе 15-годишната Ева.

Участниците бяха класирани в 4 категории – мъже, юноши, дами и девойки, а специфични награди бяха дадени на созополчанина Никола Бобчев, както и на най-малкия и най-възрастния участник.Празникът в деня на Св. Марина продължи с литургия в храма „ Св.св. Кирил и Методий ”, отслужена от Негово Преосвещенство свещеник Иеротей Агатополски, викарий на Сливенския митрополит Йоаникий и созополския отец Димитър. Те направиха и водосвет на параклиса „ Св. Марина ” край Созопол и осветиха празничната софра, която беше обезпечена от Община Созопол. В местността се събраха десетки поданици и посетители на античния град, които се включиха в националното забавление и се почерпиха за здраве.

Негово Преосвещенство свещеник Йеротей Агатополски поздрави миряните и им пожела благополучие и здраве. Той акцентира, че Св. Марина и Св. Йоан, чиито мощи се пазят в храм в града, са от един и същи град в Кападокия и са правили добрини за хората. Епископът прикани хората да са положителни и да оказват помощ на ближните си в потребност, тъй като ръката, която дава, в никакъв случай не остава празна. 

Кметът Тихомир Янакиев също поздрави съгражданите си, пожела им здраве и разгласи самодейност за възобновяване на параклиса, за която притежателят на комплекса Санта Марина Марио Захариев ще подари лични средства. Обявено бе също, че Сливенската митрополия също ще поддържа тази угодна Богу идея, с цел да може за идващият празник на града параклисът да бъде главно ремонтиран и освежен.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР