Уникално предложение за побратимяване отправи пловдивското село Житница на смолянското

...
Уникално предложение за побратимяване отправи пловдивското село Житница на смолянското
Коментари Харесай

Село Житница кани село Смилян да се побратимят

Уникално предложение за побратимяване насочи пловдивското село Житница на смолянското Смилян.
С видеоклип, който е като в сцена от остарял филм, излиза мъж с таке, елек, разкопчана риза и вратовръзка. Зад него, облечени като през Възраждането, са подредени съселяните му. Жена държи на поднос куп наденици. Мъжът споделя следното:   
„ Ние сме от село Житница –селото на наденицата “. Възрастен човек застава пред камерата и наднича от близко в нея. В един глас всички му крещят да се махне от там. Той се отстранява, а мъжът с такето продължава:
„ Ние желаеме да отправим послание към село Смилян – селото на боба. Вашия фасул всеки го знае! Ние вършим наденици, вкусни наденици! Открай време сме в една паница! Да вземем да се побратимим! "
Всички го поддържат: „ А, по този начин де! Да си станем фасул с наденица! “.
На напред във времето излиза дама със сукман и наметнат плетен шал с думите:

„ Ама не познаваме никой там, а те май са сменили и кода. Затова вършим този клип, с цел да го пуснем в интернет. Може някой от Смилян да го види и да го покаже на кмета там. И всеки да го праща, щото не се знае кой кой познава! Това е! Хайде в този момент да си създадем една фотография! “.
„ Ние от село Житница желаеме да напомним на всички, че с изключение на какво да ни разделя, има и какво да ни събира. Че когато всеки си намира мотив да обърне тил на другия, ние търсим мотивите, които ни събират на една маса. Че когато посред ни има разстояние, то е там единствено с цел да изчезне. Затова каним село Смилян да създадем това, което две български села в никакъв случай не са правили. Да се побратимим. Пък да съберем на една софра именития смилянски фасул и вкусната житненска наденица и да честваме ония мотиви, които си нямат празник – селата, които се събират, храната, която носи българския усет, нашия си фасул и нашата си наденица. Ей това всички го обичат! “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР