Уникална за Северна България операция за лечение на аневризма беше

...
Уникална за Северна България операция за лечение на аневризма беше
Коментари Харесай

Иновативно лечение на аневризма в Плевенската неврохирургия

Уникална за Северна България интервенция за лекуване на аневризма беше осъществена от плевенски неврохирурзи. Авангардната процедура щади оптимално пациента и той се възвръща за броени дни.

54-годишната Недиме Исмаилова от Никопол се възвръща сполучливо след направената инвазивна процедура. Стентирането на кръвоносните съдове, хранещи мозъка, предотвратява заплахата от животозастрашаващи кръвоизливи.
Доц. Славомир Кондов, неврохирург: Тя е с мозъчна аневризма и се приложи технология, употребяваща по ендовазален път постигане с катетър до аневризмата и изключването от кръвообръщението ѝ, с цел да не може пациентката да получи инсулт.
Този способ разрешава да се запазят витални кръвоносните съдове и не се постанова да се отваря главата на пациента. Така на третия ден след интервенцията пациентката е на практика изцяло възобновена, само че ще остане още няколко дни под наблюдаване.
Недиме Исмаилова, Никопол: Много добре се усещам, кръвното ми, нали, се възстановява.
Важно е пациентът да получи високотехнологична помощ в точния момент, акцентират експертите.
Доц. Славомир Кондов, неврохирург: 10-12 % от хората с мозъчни аневризми умират, преди да получат здравна помощ, преди да доближат до болница. Това е едно извънредно тежко положение.
Доц. Кондов и ръководеният от него екип плануват този тип инвазивна интервенция да стане рутинна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР