Унижението се задълбочава: Нараства броят на работещите бедни! Всяка една

...
Унижението се задълбочава: Нараства броят на работещите бедни! Всяка една
Коментари Харесай

Унижението се задълбочава: Нараства броят на работещите бедни!

Унижението се задълбочава: Нараства броят на работещите небогати! Всяка една работа, било то и най-елементарната и нископлатена би трябвало да обезпечава абсолютно пълноценна храна, покриване на сметки и някои други елементарни витални потребности. Без опция за икономисване или разсипничество. Оказва се обаче, че в България макар забележимото усъвършенстване на стандарта през последните 15-20 години това не е по никакъв начин обезпечено.

Дори в противен случай от ден на ден работещи влизат в графата „ работещи небогати “. Обикновено за такива се мятат хората, които към март, 2024 година получават сред 724 лева.чисто, колкото е минималната работна заплата до към 1400 лв..

Икономическият и обществен съвет одобри разбор за аргументите, факторите и трендовете за съществуването и обсега на групата на по този начин наречените „ работещи небогати “, както и рекомендации и оферти за законодателни промени за ограничение на това събитие.

В документа се установи, че в страната са налице някои присъщи особености, които имат отрицателно въздействие върху битката с процеса „ работещи небогати ”.

Основните фактори за увеличението на тази група хора е ниското равнище на приходите в избрани райони, стопански браншове и длъжности, съгласно образованието, стажа и квалификацията, и положението на пазара на труда, както и несъразмерното повишаване на цените на главните артикули и услуги по отношение на компенсирането на приходите, се показва в разбора.

Според съвета съществуването на претовареност сама по себе си не способства за изплъзване от клопката на бедността. Данните демонстрират, че за последните 10 години се следят растящи равнища на претовареност, само че липсва понижаване на равнищата на беднотия при работещите. Например през 2022 година в България има 10% работещи небогати (спрямо 7,2% през 2013 г.).

ИСС подчертава, че степента на професионално обучение е значим фактор за ограничение на работещите небогати. Статистиката сочи, че с повишаване на добитото обучение се понижават опциите за попадане в категорията на работещите небогати.

Съветът смята, че би трябвало да се обърне по съществено внимание на процеси от цифрова промяна и зеления преход, както и тяхното отражение на пазара на труда и дава образец с прекратяването на активността на въглищните мини и ТЕЦ- овете, което ще утежни структурата на работната мощ. В същото време ИСС регистрира, че с навлизането на ИИ и новите технологии в пазара на труда ще бъдат закрити работни места и това ще докара до още по- съществени разлики в заплащането.

ИСС сигнализира, че ниското възнаграждение на труда основава спомагателни непренебрежими отрицателни резултати върху цялото общество, като генерира условия за избуяване на престъпността, сивата стопанска система, задлъжнялост и загуба на благосъстоятелност (бездомни хора), зависимости, заболявания и в последна сметка асоциализация, което води до спомагателни публични разноски и утежнява публичното здраве.

Затова би било добре да се създават политики за поощряване на локалната стопанска система, които да поддържат икономическата диверсификация/създаването на работни места и развиването на нови стопански браншове.

На база разбора, ИСС предлага работа в няколко направления за битката с явлението „ работещи небогати “, в детайли разказани в документа, а точно:  Промяна в нормативната уредба, настоящи правила, правила и методология за определянето на минималната работна заплата, съответна обществена политика, политика по заетостта, осигурителна и данъчна политика,  създаване на просветителни стратегии свързани с решаването на този проблем, поощряване на обществения разговор, общественото партньорство и груповото трудово договаряне, както и работата по стратегии за подкрепяне стартирането на микро (фамилен) бизнес.

Източник: Pariteni.bg

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР