Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че няма причина да се

...
Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че няма причина да се
Коментари Харесай

Орбан: Няма причина да се преговаря за членството на Украйна в ЕС

Унгарският министър председател Виктор Орбан съобщи, че " няма причина да се договаря за участието на Украйна в Европейски Съюз в този момент " на срещата на върха на 14 декември, където държавите-членки ще гласоподават за публично започване на договаряния за присъединение на Украйна към блока.

Украйна не е изпълнила три от седемте условни промени, задължени от Европейски Съюз, сподели Орбан, тъй че всевъзможни решения ще би трябвало да изчакат, до момента в който изискванията бъдат изпълнени.

Европейската комисия предложи Украйна да стартира публични договаряния за присъединение към Европейски Съюз при започване на ноември, само че това изисква единомислещо единодушие от всички членове на Европейски Съюз, с цел да се придвижи напред към договарянията. Унгария неведнъж е алармирала, че няма да поддържа сходна стъпка.

Европейски Съюз също по този начин би трябвало да вземе решение за финансов пакет от 50 милиарда евро (54 милиарда долара) за Украйна на срещата на върха. В коментар пред кореспонденти Орбан сподели, че " в кратковременен проект...парите за Украйна към този момент са в бюджета. Ако желаете да имате по-дългосрочни и по-големи пари, би трябвало да ги извършите отвън бюджета ".

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и френският президент Еманюел Макрон трябваше да се срещнат с Орбан преди срещата на върха в нещо, което наподобява като финален опит да бъде уверен Орбан да промени курса.

Украйна по едно и също време с неспокойствие и раздразнителност чака резултатите от срещата.

„ Разчитам водачите на Европейски Съюз да признаят напъните на Украйна и да подхващат тази историческа стъпка “, сподели президентът Володимир Зеленски.

Министърът на външните работи Дмитро Кулеба сподели на 11 декември, че неуспехът да се утвърди началото на формалните договаряния за присъединение на Украйна към Европейски Съюз ще има " опустошителни последствия " за страната.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР