Унгарският писател Янош Лацхфи е тазгодишният лауреат на международния конкурс

...
Унгарският писател Янош Лацхфи е тазгодишният лауреат на международния конкурс
Коментари Харесай

Писател от Унгария спечели международния конкурс за къс хумористичен разказ „Алеко“ в Свищов

Унгарският публицист Янош Лацхфи е тазгодишният лауреат на интернационалния конкурс за пай комичен роман „ Алеко “, който се организира в Свищов. Авторът бе награден на публична гала. Той има издадени 45 книги, две от които са преведени на български език и редица участия в маджарски и интернационалните състезания. Янош Лацхфи описа, че за четвърти път идва в България, само че мощно го е впечатлило чувството, когато се е изправил на брега на река Дунав в Свищов и когато е посетил емблематичната за крайдунавския град черква „ Света Троица “.

Лауреатът завоюва състезанието в конкуренция с 62 писатели от 15 страни, които показват 112 описа. Журито, в състав Деян Енев – ръководител и членове-Михаил Вешим, Румен Белчев, Пети Доневски и Людмил Симеонов, се спря на описа „ Алкохол за напреднали “, в който има бездънен подтекст и несъмнено, доста комизъм.

Наградата на Янош Лацхви бе връчена от ръководителя на МФ „ Алеко Константинов “ и кмет на община Свищов Генчо Генчев, на публична гала в ПБНЧ „ Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856 “. Лауреатът благодари на уредниците в лицето на община Свищов, Международната фондация “Алеко Константинов ” и вестник “Стършел ”, за високата оценка и оказаната чест, както и на своите преводачи, с помощта на които неговите смешни разкази стигат до българската публика.

Като част от програмата отдадена на 155 годишнината от рождението на Алеко Константинов, след церемонията по награждаването, бе показана благотворителната театрална режисура от Лиза Шопова „ Всички или нищо “. Набраните средства в размер на 2 220 лева, ще бъдат употребявани за ремонт на Школата по изкуства при ПБНЧ „ Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856 “.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР