Унгарската авиокомпания Wizz Air дължи огромни суми пари за компенсация

...
Унгарската авиокомпания Wizz Air дължи огромни суми пари за компенсация
Коментари Харесай

Крахът на Wizz Air: Недоволни пътници, преуморени пилоти и алчни шефове 


Унгарската самолетна компания Wizz Air дължи големи суми пари за отплата на пасажери, оповестява The Sunday Times. Само на английските си клиенти компанията има да връща близо 5 милиона английски лири. А службата за гражданска авиация на Обединеното кралство (CAA) осъди Wizz Air за ужасяващото отношение към пасажерите си и огромния брой неразрешени тъжби на клиенти.

Wizz Air неотдавна възмути и обществеността в България, откакто аероплан на компанията кацна във Варна, вместо в София, без да предизвести пасажерите, а това предизвика част от пасажерите да се барикадират в кабината.

На 19 май 2004 година излетява първия аероплан на Wizz Air – от Катовице в Полша до Лутън. През идващите 19 години самолетната компания се трансформира в въплъщение на ултра-нискотарифния транспортьор, предлагайки евтини билети и безпроблемно обслужване в най-натъпканите Airbus A320 в европейското небе. Шегата в Полша гласи, че Wizz Air ръководи най-неудобния рейс на летището.

Бизнес проектът им беше елементарен — натъпквайте ги, продавайте им билетите на ниска цена, таксувайте ги за всичко от чекиране на летището до избор на място и ръчен багаж. Това трансформира Wizz Air в третата по величина бюджетна самолетна компания в Европа след Ryanair и easyJet.

Но има и друга страна на бързото разгръщане на Wizz Air. Sunday Times научи, че компанията към момента дължи на английската общност близо 5 милиона английски лири, макар уверенията на самолетната компания, че „ работи за идентифициране и привършване на всички висящи решения на CCJ “. До 5 май към момента се издаваха до четири правосъдни заповеди дневно.

Разследването на The Times открива 881 правосъдни решения на окръжни съдилища на обща стойност £4 950 479 неизпълнени от самолетната компания, като самостоятелните искове варират от £47 до £10 358.

За Йозеф Варади, нейния основен изпълнителен шеф, целенасоченото гонене на напредък след пандемия наподобява е пренапрегнало организацията му по способи, които са си навлекли гнева на пасажерите и рецензиите от формалните органи.

Квалифициран личен състав, който напусна по време на пандемията, не се върна и закъсненията и анулираните полети се натрупаха. Миналия декември Службата за гражданска авиация на Обединеното кралство (CAA) предприе забележителната стъпка да осъди самолетната компания за нейното „ недопустимо “ отношение към пасажерите, отбелязвайки, че броят на неразрешените тъжби е „ надалеч по-висок от този, следен за други самолетни компании “.

CAA даде на самолетната компания период до януари, с цел да уреди огромния брой решения на окръжни съдилища, постановени против нея. През февруари отчет на Which?, организацията за правата на потребителите, дефинира Wizz Air като най-лошата самолетна компания в Обединеното кралство във връзка с качване на борда, среда в кабината и комфорт на седалките. Освен това Wizz Air е и на последно място по акуратност за втора поредна година, като заминаванията са били приблизително с 46 минути 6 секунди зад графика, съгласно данни на CAA.

Търсенето на обезщетение в съда е последната опция за пасажерите, които предявяват иск против самолетна компания, само че с неразрешените правосъдни решения, датиращи от април 2018 година, наподобява, че процесът не работи за доста клиенти.

По създание законът гласи, че в случай че полетът ви закъснее с два часа или повече, имате право на обезщетение, вариращо от £220 до £520. Ако бъде анулиран по-малко от 14 дни преди заминаването, самолетната компания би трябвало да ви пренасочи, когато ви е комфортно, или да ви възвърне цялата цена на билета в границите на седем дни.

Много самолетни компании оферират автоматизирано възобновяване на средства, само че други към момента изискват онлайн формуляр или писмо с искане за възобновяване. CAA поучава, че в случай че искът ви към момента не е организиран след осем седмици, „ може също по този начин отнесете жалбата си до различен орган за разрешаване на разногласия (ADR) “. За Wizz Air това е AviationADR, компания, която наподобява не е актуализирала уеб страницата си от 2020 година

Закъсненията не са единственият проблем, който пасажерите имат с самолетната компания. Повтарящите се повреди на приложението Wizz Air осуетиха онлайн чекирането, което значи, че пасажерите би трябвало да се чекират на гишето, което изисква солидна такса.

„ Опитах се да се чекирам с Wizz Air на път за летището. Не проработи “, написа Мави Карга в Twitter на 9 май. „ Трябваше да платя £45,50 за чекиране на летището. За полет от £63. “

Лорън Комито пък разгласява в обществените медии недоумението си, че искът на щерка й за възобновяване на сумата за отменяне е утвърден, до момента в който този на брачна половинка й е отритнат – макар че и двамата са резервирали места на един и същи полет.

Раздразнението на пасажерите се ускорява единствено от автоматизирания отговор на самолетната компания на виковете за помощ, пренасочвайки ги към чатбот или, още по-лошо – център за позвънявания онлайн, който таксува £1,45 на минута.

Вътрешни хора в самолетната компания разказват миналата година като злополука. „ Операцията ни за възобновяване след Коронавирус беше неуспех “, споделя един от тях пред The Times. „ Борихме се с толкоз доста пожари и нямахме нито броя на чиновниците, нито организацията, с цел да се оправим. Не беше единствено поради неналичието на хора, които да дават отговор на телефонни позвънявания или да отварят пликове и да се оправят с CCJ. Имаше и вътрешни провокации като водачи, чакащи един час на телефона, с цел да се свържат с оперативното гише. Това не е задоволително. “

Wizz Air обаче споделя, че всичко това е в предишното. Нова маркетингова акция, употребяваща слогана „ Бъдещето е РОЗОВО — пунктуално, новаторско, ново и осведомено “ дава обещание „ възобновен ангажимент към клиентите преди пиковия летен сезон “ и „ нови цели за понижаване на анулацията на полети и основаване на по-безпроблемно прекарване “.

„ Wizz Air позволи голямото болшинство от случаите на CCJ, а в този момент сме в развой на актуализиране на правосъдните регистри, с цел да отразим това “, споделят от самолетната компания. „ В момента завършваме неуредените CCJ и можем да подсигуряваме, че средствата на всички пасажери ще бъдат възобновени допустимо най-скоро. “

Източници от самолетната компания одобряват, че са направени обилни усъвършенствания в обслужването на клиентите, в това число, най-важното, изцяло автоматизиран развой на възобновяване. Но, споделят те, това към момента е част от нападателен бизнес модел, който един чиновник разказа като основан на „ лакомия от горната страна и прилепяне изпод в гонене на напомпана цена на акциите “.

Персоналът на Wizz Air е прочут със своята упорита работа. През февруари предходната година AkademikerPension, датски пенсионен фонд, продаде каузи си в самолетната компания заради опасения по отношение на хипотетични „ злоупотреби с човешки и трудови права “. Докато водачите на easyJet и Ryanair работят по пет дни и имат три почивни дни, водачите на Wizz Air имат шест работни дни, а три почиват.

„ Не звучи като чак толкоз огромна разлика, само че предходната година работихме толкоз интензивно, че това съвсем ме разруши “, споделя един водач. „ Сега е доста по-добре, само че две трети от заплатата ми към момента се базира на продуктивността, което значи, че с цел да спечелвам повече, би трябвало да хвърча повече. “

Миналия септември акционерите на Wizz Air гласоподаваха да изплатят на Варади бонус от £100 милиона, в случай че успее да увеличи цената на акциите, която възлиза на към £30 – до £120 за пет години. Персоналът споделя, че това се реализира посредством прекачване на бизнес риска към личния състав, което дейно трансформира екипажа в служащи на парче. „ Колкото повече работите, толкоз повече печелите “, споделя източникът пред The Times. „ Но да управлявате самолетна компания, като плащате допустимо минимум, е неустойчиво. “

Авиокомпанията отхвърли обвиняванията на личния състав си. „ През последните три години запазихме работните места на 5000 сътрудници, до момента в който други самолетни компании банкрутираха “, се споделя в известието. „ Тъй като авиоиндустрията продължава да се възвръща, растежът на Wizz Air надалеч изпревари този на всяка друга самолетна компания и нашето конкурентно заплащане и изключителни благоприятни условия за кариера ни разрешиха да прибавим още 3000 сътрудници, с цел да подкрепим този напредък. “

Подобно на доста самолетни компании, Wizz не разрешава на недоволните служащи да го стопират. Превозвачът предвижда, че ще транспорти спомагателни 15 милиона пасажери това лято, с цел да доближи 170% от потенциала си преди пандемията, разширявайки обсега си посредством център в Абу Даби с направления до 27 страни в Европа, Близкия изток и Индийския океан.

Миналия месец компанията вкара абонаментна услуга за постоянно пътуващи. Тя се предлага за интернационалните полети до и от Полша и за вътрешни направления в Италия. Wizz MultiPass разрешава един двупосочен полет на месец и коства сред £4,60 и £65 на месец.

През 2024 година Варади има намерение да употребява поръчаните от него 47 самолета Airbus за дълги дистанции за директни полети от Европейски Съюз до Азия. „ Очаквам първия ни Airbus A321XLR към края на идната година “, сподели той пред Aviation Week. „ Самолетът може да лети Делхи-Лондон без прекъсване. “ dnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР