Унгария се договори с Русия за всички условия за нова

...
Унгария се договори с Русия за всички условия за нова
Коментари Харесай

Унгария с 15-годишен договор с Газпром за газ от Турски поток

Унгария се контракти с Русия за всички условия за нова дълготрайна договорка за доставка на газ, която да влезе в действие от 1 октомври, съобщи унгарският външен министър Петер Сиярто.

Сиярто сподели, че съглашението с " Газпром " е за 15 години, с опция за смяна на закупуваните количества след десетата година

" Ние също се договорихме за цената, която е доста по -благоприятна от тази, която платихме по договорката, която Унгария подписа през 1995 година, която изтича в този момент ", посочи министърът, без да даде точни детайлности.

Той добави, че договорката ще бъде подписана до края на септември и " Газпром " ще доставя 4,5 млрд. куб. м природен газ годишно до Унгария, по два маршрута: 3,5 млрд. куб. м през Сърбия, т.е. през продължението на " Турски поток ", което минава и през България, както и 1 милиарда куб. м през Австрия.

Унгария разчита на Русия за по-голямата част от вноса на природен газ. Въпреки това през последните години страната диверсифицира вноса на газ, като отвори трансгранични междусистемни връзки с множеството от съседите си и обезпечи доставки от Royal Dutch Shell, през пристанище за полутечен природен газ (LNG) в Хърватия.

За да получава количествата по " Турски поток ", Унгария изгражда нов интерконектор на границата си със Сърбия, който ще стартира да действа от октомври.

Макар да понижава зависимостта си от вноса на съветски газ, унгарският министър председател Виктор Орбан, откогато пое властта през 2010 година, пази ползите на Москва в границите на Европейския съюз, като неведнъж приканва за преустановяване на икономическите наказания, наложени след анексирането на Крим през 2014 година, напомня организация " Ройтерс ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР