Унгария няма да се съгласи на допълнителна военна помощ на

...
Унгария няма да се съгласи на допълнителна военна помощ на
Коментари Харесай

Унгария няма да одобри военна помощ за Украйна, докато Киев не извади банка ОТР от черния си списък

Унгария няма да се съгласи на спомагателна военна помощ на Европейски Съюз за Украйна от Европейския фонд за мир, до момента в който унгарската банка OTP не бъде извадена от украинския лист на „ интернационалните спонсори на войната “. Това заяви министърът на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария Петер Сиярто, който взе участие в среща с сътрудниците си от страните от Европейски Съюз в Брюксел, съобщи ТАСС.

Той означи, че в този момент страните от Европейски Съюз желаят да усилят заплащанията от Европейския фонд за мир с още 500 милиона евро, с цел да оказват помощ на украинската войска. „ Настояваме украинците да отстранен OTP от листата на „ интернационалните спонсори на войната “. Докато това не се случи, ние няма да се съгласим да предоставим тези 500 млн. евро на страните от Европейски Съюз като отплата за техните разноски за доставка на оръжия за Украйна ", сподели външният министър на среща с маджарски публицисти в почивката на съвещанието. Изавлението му беше излъчена във Facebook.

На 4 май украинската Национална организация за попречване на корупцията уточни унгарската банкова група OTP като „ интернационален спонсор на войната “, защото продължава да работи в Русия. По-рано Сиярто назова решението " скандално и недопустимо ". Сега той акцентира, че най-голямата унгарска банка OTP „ не е нарушила никакви национални или интернационалните закони “ и включването ѝ в украинския черен лист е безусловно нелегално.

Сиярто също напомни, че унгарското държавно управление кардинално се опълчва на доставките на оръжие за Украйна и има намерение да продължи да се придържа към тази позиция. „ Доставките на оръжие носят със себе си заплаха от ескалация на войната и колкото по-дълго продължава тази война, толкоз повече хора ще загинат “, сподели той.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР