Унгария няма да арестува руския президент Владимир Путин, ако той

...
Унгария няма да арестува руския президент Владимир Путин, ако той
Коментари Харесай

Орбан дразни света: Няма да арестувам Путин, ако ми дойде на гости

Унгария няма да арестува съветския президент Владимир Путин, в случай че той влезе в страната, съобщи през днешния ден началникът на кабинета на унгарския министър-председател Виктор Орбан, тъй като " за това няма да има правни учредения ", съобщи Ройтерс. 

В петък Международният углавен съд (МНС) издаде заповед за арест на съветския президент заради противозаконната депортирация на стотици укрински деца в Русия. Унгария е една от страните подписали и утвърдили Римския статут, с който е основан МНС.

Днес на въпрос дали Путин ще бъде задържан, в случай че посети Унгария, началникът на кабинета на Орбан - Гергели Гуляш отговори, че Римският статут не е вграден в унгарската правна система:

" Можем да се позовем на унгарския закон и въз основа на него не можем да арестуваме съветския президент. Статутът на МНС не е обнародван в Унгария (...) Тези решения не са най-удачните, защото водят нещата към по-нататъшна ескалация, а не към мир, това е моето персонално субективно мнение ", сподели Гуляш и добави, че държавното управление му не е формирало позиция по отношение на издадената против Путин заповед за арест.

Путин е третият настоящ президент, на който Международният углавен съд е издал заповед за арест. Въпреки това той надали скоро ще се окаже в съда. На процедура заповедта значи, че той може да бъде задържан и изпратен в Хага, в случай че пътува до някоя от страните членки на МНС, отбелязва Ройтерс.

Русия не крие програмата, по която е отвела хиляди украински деца в Русия, само че я показва като филантропична акция за отбрана на сираци и деца, изоставени в зоната на спора. Кремъл дефинира решението на МНС като безсмислено.

На собствен ред украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че ходът на МНС ще докара до " историческа отговорност "  и разгласи депортациите в Русия като политика на " държавно зло, която е почнала точно от висшия чиновник на тази страна ".
ТЕМА преди 22 часа 1383 преди 22 часа 1110 преди 2 дни 3603
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР