Унгария не може да подкрепи промените в бюджета на ЕС

...
Унгария не може да подкрепи промените в бюджета на ЕС
Коментари Харесай

Унгария се противопостави на промени в бюджета на ЕС в името на допълнителна помощ за Украйна

Унгария не може да поддържа измененията в бюджета на Европейски Съюз за 2024-2027 година, препоръчани от Европейската комисия и предвиждащи спомагателна финансова помощ за Украйна. Това съобщи унгарският министър председател Виктор Орбан, който взе участие в неофициална среща на върха на Европейски Съюз в Гранада.

Той напомни, че „ изминаха три години от потреблението на седемгодишния европейски бюджет и Брюксел желае да задължи страните членки да отделят още повече пари за войната в Украйна и за мигрантите “. Междувременно обстановката на южната граница на Унгария, където вълната от незаконна миграция продължава, става все по-сериозна, а въоръженият спор в прилежащата страна продължава с неотслабваща мощ. Въпреки това Брюксел предлага да утвърди миграционния пакт и „ ще даде пари за водене на война в Украйна още четири години “, означи Орбан.

“Вместо преустановяване на огъня, те желаят да обезпечат доставка на оръжие; вместо мир, тези пари би трябвало да поддържат продължаването на военните дейности. Унгария не доставя оръжия на Украйна, ние желаеме преустановяване на огъня и мир ”, сподели министър председателят. „ В такава обстановка Унгария не може да поддържа промени в бюджета [на Европейския съюз] “, акцентира Орбан във видеообръщение, оповестено в деня на срещата на върха в Гранада на страницата си във Facebook.

По-рано Европейската комисия предложи промени в бюджета на Европейски Съюз за 2024-2027 година, предвиждащи по-специално отпущането на 50 милиарда евро за подкрепяне на Украйна. Според регламента този бюджетен въпрос може да бъде утвърден единствено с консенсус, за което е належащо единодушието на водачите на всички страни от общността.

На 3 октомври Bloomberg заяви, базирайки се на източници в Брюксел, че Унгария е предложила Европейският съюз да не отпуска незабавно 50 милиарда евро на Украйна за идващите четири години, а да ги ограничи към този момент единствено до половината от тази сума. Будапеща счита, че първо би трябвало да разгледаме по какъв начин ще бъдат употребявани тези средства. Тъй като Киев ги изразходва и ги регистрира, ще може да се изследва въпросът за даване на втората част от желаната сума.

Унгарското държавно управление неведнъж е изразявало подозрения по отношение на целесъобразността на отпущането на спомагателна помощ на Украйна, в това число за военни потребности, защото не е изцяло ясно по какъв начин са изразходвани към този момент трансферираните му средства.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР