Унгария изрази готовност да подкрепи България в по-нататъшните ѝ усилия

...
Унгария изрази готовност да подкрепи България в по-нататъшните ѝ усилия
Коментари Харесай

Унгария ще подкрепи България за пакета `Макрон`

Унгария изрази подготвеност да поддържа България в по-нататъшните ѝ старания срещу приемането на пакета „ Мобилност – 1 “ (т.нар. пакет „ Макрон “), заяви Министерство на външните работи.

Въпросът бе разискван на работна среща сред вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто в границите на визитата му в България.

И двамата министри са единомислещи, че в този си тип пакетът „ Мобилност “ нарушава разпоредбите на европейския пазар, като за претекст се употребява въпросът със отбраната обществените права на водачите.

„ Ако един бизнес е по-конкурентноспособен от различен, в случай че българските и унгарските превозвачи, да вземем за пример, са по-конкурентноспособни, за какво те да не бъдат наемани в Европа “, съобщи Екатерина Захариева.

„ Ние считаме, че предложенията по пакета „ Мобилност “ са против европейските полезности и контракти. Това, което ни тревожи, е че западноевропейците не одобряват, че има стопански сфери, където централноевропейците са по-конкурентноспособни “, означи Петер Сиярто.

На срещата беше наранена и тематиката за Глобалния пакт на Организация на обединените нации за миграцията, като Петер Сиярто означи със удовлетворение решението България към този момент да се въздържи от присъединение към документа и акцентира, че въпросът с миграцията продължава да бъде от първостепенна значимост за Унгария. В този подтекст външният министър на Унгария даде висока оценка на ефикасните дейности на страната ни за запазване на външната граница на Европейски Съюз против незаконната миграция и трафика на хора, оповестяват от Министерство на външните работи.

Петер Сиярто означи интереса на Унгария да употребява природен газ от продължението на газопровода „ Турски поток “ през България и Сърбия, в случай че то бъде осъществено. Министър Захариева акцентира, че България изследва тази опция, вложила е доста в своята газопреносна мрежа и се стреми към диверсификация на източниците на газ, осведомят от външно министерство.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР