Унгария е шестата европейска държава, която представи план за отказване

...
Унгария е шестата европейска държава, която представи план за отказване
Коментари Харесай

Полша и Унгария заменят въглищата с атомна енергия

Унгария е шестата европейска страна, която показа проект за отричане от въглищата, като разгласи, че ще затвори последната си централа през 2025 година. В страната има четири атомни реактора ВВЕР-440 в град Пакш, на 100 километра южно от Будапеща. Те генерират половината от електрическата енергия на Унгария, природният газ има дял от 23%, а въглищата - 15%.

През 2014 година страната подписа съглашение с Русия за създаване на два нови реактора ВВЕР-1200 в Пакш, а през ноември предходната година унгарският нуклеарен регулатор разгласи, че е одобрил проекта за строителството на реакторите на съществуващата площадка, съобщи World Nuclear News.

Полша, въпреки това, разгласи, че ще построи първият си атомен енергоблок в град Гданск, а вторият евентуално ще е на мястото на въглищна централа в Белхатов. Енергийната политика на страната до 2040 година се основава на три стълба - обективен преход, енергийна система с нулеви излъчвания и положително качество на въздуха. Като част от тази политика Полша възнамерява да построи шест енергоблока до 2043 година Правителство разгласи през септември предходната година, че възнамерява да отстрани въглищата по-бързо от декларираната преди този момент цел, като съгласно последния проект той може да се редуцира в границите на 11-28% до 2040 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР