Унгария е провалила дерогация, която би позволила на държави като

...
Унгария е провалила дерогация, която би позволила на държави като
Коментари Харесай

Политико: Унгария провали дерогация, позволяваща на България да внася руско ядрено гориво

Унгария е провалила дерогация, която би разрешила на страни като България да продължат да внасят съветско нуклеарно гориво макар глобите, излиза наяве от обява на " Политико ". Заседанието на непрекъснатите представители на Европейски Съюз по 10-ия санкционен пакет против Русия продължава и през днешния ден, съобщи БНР.

Предложението е щяло да включва уговорка за заварено състояние, съгласно която вносът на съветско нуклеарно гориво е щял да продължи колкото е належащо. Редица страни от Европейски Съюз към момента разчитат на съветски нуклеарни горивни пръти, само че се готвят да преминат към други снабдители.

Президентът Румен Радев наскоро предизвести, че в случай че би трябвало, България ще наложи несъгласие против такава възбрана.

Преди седмица пък стана ясно, че България и още редица страни от Европейски Съюз може да изискат такава дерогация.

Вчера украинската министърка на стопанската система Юлия Свириденко направи опит да убеди посланиците да бъдат наложени наказания против " Росатом ".

Унгария обаче е изрично срещу, защото строи два реактора в своята атомна централа тъкмо с тази компания и с заеми от Москва.

Според " Политико " обаче страната се е отказала от претенциите си от десетия пакет наказания против Русия да бъдат извадени 4 имена. В подмяна срокът на възобновяване на ограничаващите ограничения против свързани с експанзията в Украйна лица е останал 6 месеца, а не е бил повишен на 12, както е било препоръчано.

Засега се отхвърля и предлагането на Европейската комисия да бъдат налагани санкции на лица и институции, които не рапортуват за местонахождението на съветски активи. На това са се противопоставили съвсем половината страни членки на Европейски Съюз.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР