Унгария днес обяви, че ще назначи консулски шарже д`афер за

Унгария днес обяви, че ще назначи консулски шарже д`афер за ...

Унгария укрепва връзките със Сирия.Унгария днес обяви, че ще назначи консулски шарже д`афер за Сирия, с което става една от малкото представени там европейски страни, тъй като Дамаск е поставен в изолация от западните дипломации, предаде "Франс прес".

От догодина "отговарящ за Сирия дипломат ще я посещава от време на време, за да следи хуманитарната подкрепа и да ръководи консулските дела", съобщи унгарското външно министерство. То заяви, че това решение отговаря на "практиките на други страни от ЕС" в Сирия.

В момента Чехия е единствената страна в ЕС, запазила дипломатическа мисия в Сирия, където от 2011 г. се води война. Другите западни страни предпочетоха да затворят мисиите си и да прекратят отношенията с режима на Башар ал Асад. Румъния е запазила посолството си в Сирия, но посланикът работи от ливанската столица Бейрут. България е запазила шарже д`афер, отбелязва АФП.

През последните години страните от ЕС са пращали дипломати в Сирия, но само за преговори по хуманитарни или политически въпроси, никога по консулски въпроси.

Унгария казва, че помага на християните в Близкия изток, включително в Сирия, и посочва, че "значителен брой" сирийски студенти следват на нейна територия. Близък до унгарското правителство източник заяви, че Будапеща обмисля да разговаря със сирийския президент, за да го убеди да подобри помощта за християните.

Унгария освен това иска да действа изпреварващо, за да е в по-добра позиция от другите страни от ЕС за евентуални бъдещи икономически споразумения със Сирия. "Много хора от управляващата партия "Фидес" и правителството смятат, че завръщането на Башар ал Асад в играта е само въпрос на време", каза източникът. /БТА

Източник: dnevnik.bg