Унгария днес обяви, че ще назначи консулски шарже д`афер за

...
Унгария днес обяви, че ще назначи консулски шарже д`афер за
Коментари Харесай

Унгария укрепва връзките със Сирия

Унгария през днешния ден разгласи, че ще назначи консулски шарже д`афер за Сирия, с което става една от дребното показани там европейски страни, защото Дамаск е подложен в изолираност от западните дипломации, съобщи " Франс прес ".

От следващата година " отговарящ за Сирия посланик ще я посещава понякога, с цел да следи филантропичната поддръжка и да управлява консулските каузи ", заяви унгарското външно министерство. То съобщи, че това решение дава отговор на " практиките на други страни от Европейски Съюз " в Сирия.

В момента Чехия е единствената страна в Европейски Съюз, запазила дипломатическа задача в Сирия, където от 2011 година се води война. Другите западни страни избраха да затворят задачите си и да прекратят връзките с режима на Башар ал Асад. Румъния е запазила посолството си в Сирия, само че посланикът работи от ливанската столица Бейрут. България е запазила шарже д`афер, отбелязва Агенция Франс Прес.

През последните години страните от Европейски Съюз са пращали дипломати в Сирия, само че единствено за договаряния по филантропични или политически въпроси, в никакъв случай по консулски въпроси.

Унгария споделя, че оказва помощ на християните в Близкия изток, в това число в Сирия, и показва, че " забележителен брой " сирийски студенти следват на нейна територия. Близък до унгарското държавно управление източник съобщи, че Будапеща обмисля да беседва със сирийския президент, с цел да го убеди да усъвършенства помощта за християните.

Унгария също така желае да работи изпреварващо, с цел да е в по-добра позиция от другите страни от Европейски Съюз за възможни бъдещи стопански съглашения със Сирия. " Много хора от ръководещата партия " Фидес " и държавното управление считат, че завръщането на Башар ал Асад в играта е единствено въпрос на време ", сподели източникът. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР